Închide

Participanții la turul ghidat din cadrul Zilelor Clujului s-au desfătat cu informații despre constructorii și arhitecții vechilor imobile din zona centrală a Clujului, pe traseul Piața Muzeului – strada Emile Zola – B-dul Regele Ferdinand – Piața Unirii

ActualitateCulturăEducaţieFestival by Actual de Cluj - oct. 09, 2022 1 511

„Re-descoperim Clujul”, eveniment de impact în cadrul Zilelor Clujului, având în vedere că persoanele interesate de istoria orașului pot beneficia de un tur ghidat prin zonele care ascund o istorie semnificativă și  reprezentative pentru modul în care s-a format și dezvoltat municipiul Cluj Napoca.

Proiectul aparține Asociația Vechiul Cluj, fiind sprijinit de Primăria Cluj Napoca, iar la ediția de anul acesta, ghidul a fost profesorul de istorie la Colegiul Național George Barițiu Vladimir Alexandru Bogosavlievici. Gazda a fost președintele Asociației,  Sebastian-Iacob Moga.

Aproximativ 30 de persoane au participat în cadrul turului ghidat de sâmbătă. Pe parcursul unei plimbări de peste 2 ore, profesorul Bogosavlievici le-a relatat participanților informații prea puțin știute despre vechile imobile din zona centrală a orașului.

Turul a inclus traseul Piața Muzeului, Strada Emile Zola, B-dul Regele Ferdinand și Piața Unirii. Au fost împărtășite informații despre arhitecții și constructorii unor clădiri simbol ale orașului, dar și despre proprietarii acestor imobile de-a lungul vremii. S-au relatat inclusiv povești despre obiceiurile mondene și culturale din diverse perioade.

Un interes deosebit l-au avut participanții pentru vechea monetărie de pe actuala stradă Emile Zola, iar un alt detaliu aflat a fost cel legat de primele proiecții de film care s-au organizat în casa de pe actuala Piața Unirii,  la nr. 20-22, proiecții la care spectatorii asistau din stradă. A fost prezentat inclusiv un istoric al Obeliscului Carolina.

Turul ghidat este organizat în cadrul Zilelor Clujului, festival organizat anual de Primărie și de Consiliul Local Cluj-Napoca. Proiectul Re-descoperim Clujul se află la a V-a ediție și este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

sursa foto: Asociatia Vechiul Cluj

Un comentariu

  1. ” informații prea puțin știute despre vechile imobile din zona centrală a orașului.” Normal, că lumea nu cunoaște istoria locurilor. Atunci când se începe predarea istoriei la școală, ar trebui să se înceapă cu istoria localității și a regiunii.
    Dar nu se dorește, că e mai ok să bagi în capul copiilor tot felul de teorii fanteziste….

Scrie un comentariu