Închide

Parcul Zorilor din Cluj, de pe terenul unde urma să se edifice blocuri cu zece etaje. Sile Pușcaș: „Într-adevăr, Primăria a câștigat un singur proces, dar mai sunt și altele în curs”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2021 0 5663

Primăria Cluj Napoca a câștigat în data de 3 decembrie un singur proces din seria litigiilor care privesc parcul Zorilor pe care municipalitatea și-a asumat îl edifice în urma exproprierii unui teren de 1,2 hectare din cartierul Zorilor, teren pe care omul de afaceri Sile Pușcaș dorea să edifice blocuri cu 10 etaje. În procesul respectiv, societățile deținute de Puscaș cereau instanței să se anuleze hotărârea de consiliu local prin care se aprobau indicatorii urbanistici pentru construirea parcului, după cum arată gazetadecluj.ro.

”Noi am făcut două demersuri. Am contestat partea de legalitate a procedurii și am solicitat ca terenul să ajungă în proprietatea mea. Nu mi s-a părut corect ca Primăria Cluj Napoca să dea o sumă de bani și nu mi se pare oportun ca o administrație să dea atâția bani pe un singur teren. Mai mult, eu îmi desfășor activitatea prin afaceri imobiliare și aș fi câștigat mai mult dacă aș fi putut să edific pe terenul respectiv. Alte procese sunt deschise pe o altă filieră, de despăgubiri, iar acolo sunt termene în curs și nu s-a întâmplat nimic. Revenind la partea de legalitate, într-adevăr, Primăria a câștigat un singur proces, dar mai sunt și altele în curs. Pe această filieră mai sunt încă două procese, un proces cu pretențiile noastre financiare. Adiacent, mai avem un proces cu Primăria clujeană în care am cerut anularea donației. Dintre acestea, doar unul s-a finalizat în favoarea primăriei. Practic, din punctul nostru de vedere nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, Înalta Curte a dat o lămurire în data de 15 noiembrie referitor la despăgubiri. Se stabilește foarte clar cum se fac aceste proceduri: se calculează conform evaluărilor reale și nu a grilei notariale, cum face primăria clujeană. Însă, imobiliarele nu se vând la prețul grilei notariale. Grila este o limită pentru a se evita evaziunea fiscală. E o protecție a statului pentru a nu se subevalua terenurile în cadrul unor tranzacții, a declarat Sile Puscaș, citat de gazetadecluj.ro.

Portalul online al instanțelor din România indică faptul că o parte dintre procese se judecă la Cluj, altele la Sălaj și Maramureș, acestea nefiind deocamdată finalizate cu decizii definitive.

Primarul Emil Boc a anunțat la ședința Consiliului Local din 6 decembrie că parcul de 1,2 hectare din cartierul Zorilor, de pe strada Observatorului, intră în etapa următoare, cea a licitației de proiectare și execuție, după ce Primăria a câștigat procesele cu omul de afaceri care deținerea respectivul teren, procese care au blocat respectiva investiție. „Nu mai găsiți niciun oraș din România care să facă exproprieri pentru parcuri, să ia de la blocuri și să facă parcuri”, a spus primarul. Din 2019, de când municipalitatea a decis să facă parc pe terenul respectiv deținut de Florisal, firma din portofoliul omului de afaceri „Sile” Pușcaș, fostul ginere al politicianului Ioan Rus, primarul Boc dar și investitorul s-au duelat public în declarații. În instanță, oficialii Primăriei spuneau, în vara acestui an, că există 16 procese legate de respectivul parc.

Administrația locală a inițiat din 2019 procedurile legale pentru amenajarea unui parc de 1,2 hectare în cartierul Zorilor pe un teren privat, prin exproprierea proprietarului (compania Florisan din portofoliul omului de afaceri Vasile („Sile”) Pușcaș. Primarul Emil Boc s-a plâns public că este hărțuit de Pușcaș, după ce acesta a intentat mai multe procese municipalității. Deținătorul societății Florisal i-a transmis tot public că nu dorește să fie expropriat, ci vrea să deruleze un proiect imobiliar prin care va face pe cheltuiala sa un parc mai mic, de 3000 mp.

Mai mult, Pușcaș a dat în judecată instituția, fiind nemulțumit de expropriere, de valoarea exproprierii și solicitând o sumă de 15 ori mai mare. În cadrul procedurilor de expropriere, valoarea despăgubirilor oferite de autoritățile locale au fost modice (cca 2 milioane de euro)  iar valoare reală a trenului, potrivit omului de afaceri, ar fi de 30 de milioane de euro.

Pentru noul parc propus în Zorilor,  municipalitatea a aprobat studiul de fezabilitate și în 9 ianuarie 2020, Comisia de Urbanism și-a dat girul pentru Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul parc, acesta fiind aprobat și de Consiliului Local. Costurile cu exproprierile au fost estimate de firma de proiectare Arhibox, care s-a ocupat de studiul de fezabilitate și de proiectul urbanistic, la peste 9 milioane de lei, în timp ce amenajarea efectivă a parcului a fost cifrată la 8 milioane de lei.

Primăria a scos la licitație, în aprilie 2021, lucrările de proiectare și execuție pentru amenajarea parcului de 1,2 hectare de pe strada Observatorului, din cartierul Zorilor. Licitația avea ca dată limită ziua de 17 aprilie iar criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut. Contractul este evaluat la peste 7.086.000 lei. Teremenul de contract este estimat la 10 luni. Procedura a fost suspendată, având în vedere litigiile din instanță.

Omul de afaceri Vasile Puşcaş a inițiat și revocarea donaţiei către Primărie a unei parcele de teren de 2.100 de metri pătraţi, destinată lărgirii Căii Moţilor.  Donaţia a fost făcută de firmele lui Vasile Puşcaş municipalităţii cu ocazia ridicării ansamblului Platinia de pe Calea Moţilor, format dintr-un mall, un hotel şi o clădire rezidenţială.

Detalii: Boc: „Am câștigat toate procesele”. „Vom pregăti licitația”. Parc în cartierul Zorilor, în loc de blocuri

sura foto: captura simulare parc Arhibox

Nici un comentariu

Scrie un comentariu