Parchetul mutat într-un spațiu de trei ori mai mic/USR cere Primăriei să mute procurorii în clădirea de pe Barițiu, fostul sediu BCR, unde ar urma să funcționeze servicii din cadrul municipalității
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 17, 2025 0 744

Transferul unui imobil din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în domeniul public al statului, pentru a fi dat în administrare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, proiect aflata astăzi pe ordinea de zi a Consiului Local este o soluție sub putința unei administrații cum e cea clujeană, arată USR Cluj. O susgestie este de a muta Parchetul în clădirea BCR de pe starda Barițiu, după cum arată consilieiri locali USR.
„Parchetul de pe lângă Curții de Apel Cluj, precum și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca funcționează în prezent în Palatul de Justiție în baza unui protocol încheiat în 2019 cu conducerea Curții de Apel Cluj. În cadrul celor 3 structuri de parchet își desfășoară activitatea 122 de persoane. Spațiul alocat a fost de 945 mp. Primăria Cluj-Napoca a căutat bine și tot ceea ce a găsit până acum a fost un apartament de 82 mp. Vorbim de un spațiu de peste 10 ori mai mic decât dispun în prezent cele 3 parchete. Este clar că necesarul este mult mai mare. Și e firesc ca relocările diferitor compartimente să fie făcute nu fiecare în câte un colț al orașului, ci într-un spațiu comun. Lansez un apel public la conducerea Primăriei să accelereze demersurile pentru găsirea unei soluții adecvate și pe termen lung nu doar pentru funcționarea Parchetului Curții de Apel, ci și al celorlalte Parchete din Cluj-Napoca.” arată conducerea USR Cluj. într-un comunicat de presă.
Potrivit acesteia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a cerut de ani de zile Primăriei Cluj-Napoca alocarea unui spațiu în vederea desfășurării activității sale având în vedere creșterea necesității de spațiu în cadrul clădirii Palatului de Justiție pentru activitatea instanțelor de judecată.
„În contextul lucrărilor de reparații capitale de la Palatul de Justiție, după a căror finalizare parchetele nu vor reveni în clădire, Parchetul a reiterat Primăriei solicitarea de sprijin pentru primirea unui spațiu în care să poate să își relocheze activitatea”, mai arată cei din USR.
Mai îndrăzneți, USRiștii din Consiliu Local propun mutarea procurorilor în viitorul sediul al Pirmăriei de pe Barițiu 10-12, sediu cumpărat deja de câțiva ani, aflat în amenajare. „Aceasta ar putea fi rapid amenajată și să primească toate avizele necesare pentru a putea fi utilizată de Parchete. Pe de altă parte, e nevoie de o soluție pe termen lung. Am identificat deja un teren unde, cu sprijinul Primăriei și al guvernului, ministerul Public ar putea realiza o clădire în care să funcționeze pe viitor Parchetele, adaptă specificității activității acestora și în proximitatea Palatului de Justiție”, au mai spus consiliii locali USR.
Apartamentul de 82 de metri pătrați care va fi transferat din domeniul public al municipiului în cel public al statului este situat pe strada Dorobanților nr. 14-16, apartamentul 6, arteră pe care se află și instanțele de judecată sau DNA-ul.