Închide

[P] Ce a făcut PSD pentru România și pentru Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - iun. 03, 2016 1 410

Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, explică benficiile măsurilor din guvernarea PSD, atât pentru România cât și pentru Cluj. Cu două zile înainte de alegeri, Lăpușan le cere clujenilor să opteze pentru cele două echipe ale PSD, formate din oameni tineri, dinamici, buni profesioniști. „Pentru Consiliul Județean Cluj și pentru Primărie am propus oameni cinstiți și buni profesioniști care s-au angajat că vor debloca toate proiectele de investiție ale Clujului. Oamenii noștri vin, de asemenea, cu propuneri de proiecte de dezvoltare pe termen lung, a transmis Lăpușan. Foto sus: stânga, deputatul Cornel Itu, cap de listă la Consiliul Județean și candidat pentru funcția de președinte; dreapta, președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, consilier județean.

Domnule Lăpușan, suntem foarte aproape de finalul campaniei electorale. Ați comunicat extrem de mult în ultima perioadă, în special rezultatele Guvernării PSD din 2012-2015 și impactul acestora asupra clujenilor. Concret ce impact au avut politicile guvernamentale în viața de zi cu zi a clujenilor?

Este cât se poate de clar că guvernarea PSD din 2012 în 2015 a aplicat o nouă viziune pentru România, bazată pe dezvoltare economică și coeziune socială. Relansarea a luat locul stagnării și, în consecință, un trai mai bun a luat locul austerității iar România a fost scoasă din criză și a cunoscut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Să vă dau câteva exemple de bună guvernare social-democrată: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al anului 2015 (ultima perioadă a guvernării Ponta), conform unei estimări a Oficiului European pentru Statistică.
Apoi, s-a continuat consolidarea fiscală simultan cu stimularea creșterii economice și echitatea socială după nedreptăţile realizate de guvernele de dreapta, Boc-Udrea-Băsescu: Guvernul PSD a reușit să implementeze reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, a reîntregit salariilor bugetarilor, a crescut salariul minim, a crescut salariile medicilor şi profesorilor cu venituri mici, rata absorbţiei fondurilor eurpene a crescut de la 7% în mai 2012 la peste 70% în 2015, a crescut subvenţiile în agricultură – în 2014, subvenţia a fost cu 60% mai mare decât în 2011! De asemenea este important să nu uităm că premierul Ponta este responsabil şi pentru redeschiderea a zeci de spitale închise de Guvernul Boc.
Să nu uităm nici de reducerea TVA la 9% la la alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal și la pachetele all-inclusive din turism care a produs deja rezultate, la cele din urmă cât și reducerea generală a TVA de la 24% la 20%.

Cum a sprijinit direct Guvernul PSD județul Cluj și aici mă refer la investiții în infrastructura rutieră, de dezvoltare?

Concret, în cei trei ani de Guvernare PSD au fost susținute investiţii majore pentru Cluj, care duc la o dezvoltare a economiei pe orizontală pentru câteva generaţii, nu doar pentru un ciclu electoral: reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania (după ce am plătit datoriile lucrărilor de la Autostrada Transilvania făcute de guvernul Boc, în cuantum de 188 de milioane de lei), care va lega regiunea de nord-vest de Europa, apoi începerea lucrărilor la autostrada Turda-Sebeş, o investiţie în valoare de peste 550 milioane euro, care va lega Clujului de coridorul 4 paneuropean.
După 10 de ani se pare că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj a depăşit stadiul unei promisiuni electorale. După negocieri purtate de Guvernul României cu Comisia Europeană, s-a decis ca pentru construcţia celor trei spitale regionale, de la Iaşi, Craiova şi Cluj, să se aloce bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional: contribuţia Uniunii Europene se va cifra la 50 de milioane de euro, restul sumei, până la 100 de milioane de euro, va proveni din fonduri guvernamentale.
Şi în mediul rural, Guvernul Ponta a sprijinit reabilitarea drumurilor județene, extinderea si reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată din județul Cluj, a redeschis spitalul de la Mociu iar Executivul a plătit doar în ultima perioadă peste 8 milioane euro la 7469 de fermieri clujeni, care au solicitat sprijin din ajutoarele naţionale tranzitorii.
Extrem de importantă pentru economia Clujului a fost și investiția de aproximativ 50.000.000 euro la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (pista de 2.100 de metri) care este una de interes regional.

Dacă despre prezent și trecut am vorbit, cu ce proiecte de viitor veniți în fața clujenilor?

Atât pentru județul Cluj, cât și pentru municipiul Cluj-Napoca este nevoie de o viziune de dezvoltare pe mai multe generații. Proiectele prioritare, la nivel de județ sunt următoarele: realizarea centrului de management ntegrat al deșeurilor, sprijin real pentru agriculturori prin dezvoltarea unor centre de recoltare și sortare a legumelor și fructelor în zona Văii Someșului, Arieșului și zona Munților Apuseni, extinderea și dezvoltarea parcurilor industriale TETAROM (locuri de muncă), soluții reale de sprijinire a turismului și activităților de petrecere a timpului liber, etc.
Deputatul Cornel Itu, candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj și consilierii județeni ai PSD mai au un proiect extrem de interesant: sprijină 100% crearea celui mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară. Este vorba despre proiectul Tetapolis, care va deveni un pol de creștere pentru absolut toată regiunea de Nord Vest a țării. Consiliul Județean împreună cu universitățile clujene și asociațiile de IT sunt parte din acest proiect, nu ne rămâne decât să definitivăm etapa de transfer a terenului.

Aveți o echipă de candidați extrem de tânără la Consiliul Local Cluj-Napoca, o surpriză plăcută de alftel. Ce v-a determinat să validați o astfel de listă?

Este adevărat, PSD are o echipă de candidați tânără care va reuși să producă înnoire, între altele cred că va putea apropia PSD de tineri, de intelectualitate. Avem nevoie de întinerirea PSD-ului, a stângii, prin capacitarea forței intelectualității de stânga. Mai mult decât atât, acești tineri sunt și bine pregătiți profesional și sunt convins că își vor ghida activitatea exclusiv în folosul comunității clujene.

Candidații PSD la Algerile locale din 5 iunie, 2016

13124453_1590115861280445_4736945345624215858_n

Produs de SC Redactia Actual de Cluj SRL, la comanda PSD Cluj.

Cod mandatar 21160002

 

Un comentariu

  1. nu a facut nimic. doar povesti. tot ce au facut ei a fost sa blocheze autostrada transilvania, si pe sebes turda nu au fost in stare sa elibereze acord de mediu si autorizatie de construire. si asta in 3 ani de zile. nocor cu ciolos acum ca a deblocat lucrarile , ca nu se lucra de frica amenzilor de la ISC. lucrarile executate anul trecut nici macar nu erau platite. au fost platite in decembrie tot de guv actual.
    PSD inseamna dezastru administrativ!

Scrie un comentariu

Articole similare