Orașul și-a asumat proiectul de regenerare urbană de pe platforma Carbochim/ Consiliul Local a aprobat noul mall propus de Iulius Group în Cluj
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 29, 2024 3 491
Consilierii locali au avizat favorabil, cu majoritate de voturi, după mai bine de două ore de dezbatere, Planul Urbanistic Zonal care propune dezvoltarea unui proiect mixt pe platforma industrială de la Carbochim (un mall, 30.000 de spații de birouri, 120 de apartamente, spații culturale, de alimentație publică, sportive). Primarul Emil Boc a arătat că proiectul Iulius Group a fost dezbătut timp de 3 ani și că respectă toate exigențele legale, condițiile din Planul Urbanistic General pentru zonele de restructurare, corelarea cu proiectul culoarului Someșului, precum și faptul că investitorul și-a asumat pentru partea care ține de trafic, investiții de 65 de milioane de euro (pod pietonal nou cu patru benzi, pasarele pietonale, girații, lărgiri de străzi). “Partea legată de spațiile verzi a fost răsdiscutată, răsdiscutată și răsdiscutată. De 10.000 de ori am discutat toate aspectele. Ceea ce este propus este legal. Nu pot decât să vă mulțumesc pentru interesul ca în Cluj să se realizeze lucruri de calitate”, a spus primarul la începutul dezbaterilor.
Au participat la ședință și activiști care au cerut Consiliului Local să nu voteze acest proiect pe motiv că n-ar asigura un procent de 30% de spații verzi pe sol natural și din acest motiv „ar fi un atentat la sănătate tuturor clujenilor”. Au intervenit activiștii Adrian Dohotaru, Mihai Goțiu, Istvan Szakats, Dumitru Cornel Vîlcu dar și alte persoane. Primarul Emil Boc le-a răspuns că există viziuni ideologice diferite, între cei din societatea civilă și administrația locală care trebuie în primul rând să asigure respectarea legalității, apoi să se asigure că orașul este orientat spre dezvoltare, spre crearea de locuri de muncă, pe o ofertă diversificată de locuințe, dar și pe politici verzi.
“Nu am văzut pe nimeni să spună,” bravo oraș!”, când am luat teren de la blocuri în Zorilor și am făcut parc. Ce înjurături mi-am luat, numai eu știu. Ne-am asumat să plantăm 100.000 de copaci până în 2030. Numai anul acesta am plantat 4000 de arbori cu balot și urmează să mai plantăm încă 1000 în toamnă”, a spus primarul.
Boc a mai ținut să spună că în cazul proiectului de reconversie a platformei Carbochim a mers pe mâna specialiștilor și a ales să susțină investiția. „Știți că în cazul Universității am ales să nu merg pe mâna specialiștilor. Vă amintiți ce polemici am avut cu proiectantul, domnul Makalic, și cred că am ales bine să păstrăm copacii. Dar în acest caz eu am înțeles că în privința spațiilor verzi care sunt peste subsol/parcare vor fi 2 metri jumătate de pământ care sunt arhi-suficienți pentru a asigura viața naturală pentru copaci. Așadar, merg pe mâna specialiștilor”, a spus primarul.
Arhitectul Vlad Negru, din partea biroului Trans Form, cei care s-au ocupat de Planul Urbanistic Zonal pentru regenerarea urbană a platformei Carbochim, a arătat că, per total, la nivelul întregii suprafețe a proiectului (13 hectare), procentul de spațiu verde este de 30,12% din care 21% reprezintă spațiile verzi pe sol natural și 9,2% spațiile verzi peste subsol. La acestea se adaugă 16.000 de metri pătrați de acoperișuri verzi. În plus, a mai spus Vlad Negru, clădirea mall-ului este gândită ca una verde, fiind deservită de o centrală electrică de 2MW cu panouri fotovoltaice, gândită de specialiștii unuia dintre cele mai avangardiste birouri de arhitectură în materie de clădiri verzi, UNStudio din Olanda. Mai mult, a arătat proiectantul, copacii care urmează să fie plantați în cadrul proiectului au fost deja aclimatizați în Cluj, au 18 metri și oricine îi poate vedea în pepiniera Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
În discuție a intervenit și avocatul Ovidiu Podaru care a arătat că derogările de la Regulamentul Local de Urbanism sunt perfect legale în cazul teritoriilor supuse restructurării. De altfel și viceprimarul Dan Tarcea a ținut să precizeze că este vorba despre “derogări de la recomandări” și că în momentul în care administrația a apreciat că proiectul mall-ului (cel de al treilea la Cluj) este oportun pentru oraș a luat în calcul faptul că, în zona de nord, celelalte proiecte de regenerare avizate aduc circa 5000 de apartamente. “Încape în acest teritoriu tot orașul Huedin. Chiar Gherla. Pentru ca acești oameni să nu migreze către Florești sau Gheorgheni și să aibă funcțiuni suplimentare la 15-20 de minute de casă, am decis asupra oportunității proiectului de la Carbochim. Așa, axa est-vest este degrevată de trafic”, a comentat viceprimarul Tarcea. În plus, viceprimarul a mai spus că investitorul a făcut mai puține locuri de parcare decât limita cerută, tocmai pentru a încuraja oamenii să recurgă la transportul în comun sau la mijloace alternative de deplasare. Despre studiile aferente proiectului, Dan Tarcea a arătat că au fost făcute de specialiști, în cazul celui de trafic, fiind vorba de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cea care a lucrat și la PUG Cluj.
În cazul culoarului velo și pietonal de pe malul Someșului, un alt proiect la care orașul lucrează, continuitatea lui este obturată de un bloc de locuințe edificat egal aici în anii 90, bloc care în prezent există și e locuit de clujeni.
Primarul Emil Boc a propus consilierilor “calea de mijloc aurită”, adică acordarea unui vot favorabil. Dintr-un total de 22 de consilieri prezenți, 17 au votat pentru, patru consilieri au votat împotrivă și unul nu a participat la vot. Împotriva proiectului s-a declarat consilierul PSD Vladimir Mătușan dar și consiliera USR Alexandra Oană.
Proiectul mallului de pe platforma Carbochim este dedicat întregii comunități clujene, implicând o combinare a elementelor culturale, de retail, office și recreative într-un singur concept care le va oferi clujenilor experiența live-work-play. Cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate vor asigura cadrul perfect pentru relaxare și conectare cu natura, fiind cuprinse investiții importante în infrastructură, atât pentru îmbunătățirea conectivității zonei, cât și pentru fluidizarea traficului.
Documentația PUZ (Plan Urbanistic Zonal) reglementează dezvoltarea investițiilor pe un teren de peste 13,7 hectare, reconfigurat în 5 parcele, cu reguli specifice pentru fiecare dintre acestea.
4 oameni nu reprezinta societatea civila. Cine se simte reprezentat de Valcu sau Dohotaru? fiecare vorbeste in numele lui. Nu au fost mandatati de nimeni sa vorbeasca in numele clujenilor.
4 someri vesnic prezenti la sedinte.
suntem mii de alti clujeni care eram la job de dimineata si asteptam de ani de zile un al 3lea mall. cele vechi fiind foarte aglomerate.
Ia uite cum au sărit postacii de serviciu, buticarii și bugetarii lui Boc, să-l perieze pe primar! Vă curge din gură, băieți! Când va veți duce copiii cu astm la spital, să vă amintiți că ăștia „4 șomeri” au luptat mai mult pentru copilul vostru decât voi, că pe voi nu v-a dus capul mai mult, voi voiați branduri și cafele scumpe, nu natură.
Pentru că atât v-a dus pe voi capul sau portofelul.