Închide

Orașul e sub apă la fiecare ploaie serioasă. Compania de Apă: ”Așa va fi tot timpul!”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 30, 2019 0 1823

De ce în fiecare an după o ploaie serioasă, apa băltește pe majoritatea arterelor din oraș și pune probleme traficului auto și pietonal? Doar 10% din străzile din Cluj-Napoca au sistem separat care să preia apele pluviale. În rest, precipitațiile sunt preluate de sistemul de canalizare menajeră din oraș, aflat în administrarea Companiei de Apă Someș. O să fie mai bine? Dacă nu plouă serios și mult, da. Sistemul de canalizare se întreține periodic (o dată pe an), însă atunci când sunt probleme specifice (guri de scurgere înfundate) se intervine punctual. Aluviunile și relieful orașului fac ca, la debite mari, străzile să se inunde. ”Așa va fi tot timpul, până nu se oprește ploaia și se reglează debitele”, explică directorul Companiei de Apă Șomeș, Călin Neamțu.

O ploaie la Cluj după prânz a inundat, din nou, multe artere din oraș. Vigilenți, participanții la trafic au postat pe rețelele de socializare filmulețe și fotografii cu străzile din Cluj-Napoca inundate. Așa e după fiecare ploaie serioasă. „Și așa va fi tot timpul”, spune directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu.

“Dacă pe Observatorului s-a lucrat, este posibil să se fi acumulat aluviuni în sistemul de canalizare. În astfel de situații se intervine punctual. Toată apa de pe străzile în pantă preia anumite debite, iar la ploi serioase, până nu se oprește ploaia și se golește apa, nu se poate face nimic. Debitul Someșului este și el mare și tot așa. Cu aversele vin și aluviuni care blochează sistemul și pot apărea probleme cu anumite guri de scurgere. Aici intervenim de fiecare dată când este cazul. În rest, sistemul de canalizare se întreține periodic, adică o dată pe an”, a explicat directorul Companiei de Apă ”Someș”.

Doar 10 % din străzile orașului au canalizare pluvială. În cazul străzilor unde există sistem de preluare a apelor pluviale, acesta dirijează apa din precipitații în cursurile de apă, dar pe 90% din străzile orașului, apa pluvială se scurge în sistemul de canalizare.

Sistemul de canalizare nu este dimensionat pentru apa provenită din precipitații. De aceea acesta nu face față, mai ales când sunt cantități însemnate de precipitații. Așa ajung străzi din oraș să se umple de apă, iar Compania de Apă este nevoită să rezolve punctual problema.

În prezent nu există o altă soluție, cum ar fi  realizarea unui sistem pentru apele pluviale pe toate arterele din oraș. Șeful departamentului de Comunicare al Companiei, Lucian Croitoru spune că un astfel de sistem cu bazine subterane pentru preluarea apei nu poate fi făcut din „constrângeri financiare și privind amplasamentele”, cu toate că există studii realizate de instituție.

Sistemele de canalizare pentru apele pluviale cad în sarcina autorităților locale care administrează rețelele. „Problema este că un astfel de sistem presupune investiții enorme care în prezent sunt prohibitive, atât pentru noi cât și pentru celelalte autorități locale. În plus, Uniunea Europeană nu finanțează astfel de investiții, ci alocă fonduri doar pentru rețelele de apă și canalizare. Un alt aspect ține de locurile unde ar putea să fie amenajate respectivele bazine subterane. Nu ai unde să le pui în Cluj-Napoca, fizic, pentru că sunt atât de multe rețele subterane – atât ale noastre, cât și cele pentru cabluri”, explică pentru Actualdecluj.ro Lucian Croitoru.

Un alt motiv pentru care ploile ajung să firmeze mini-lacuri pe străzile din oraș ține și de modul în care s-a dezvoltat orașul din punct de vedere al rețelelor de apă. „În toate zonele noi de dezvoltare din Cluj-Napoca sau din comuna Florești, unde s-a construit masiv, în ciuda avizelor date de noi, investitorii au legat apele pluviale la sistemul de canalizare al apelor uzate. Care nu este capacitat decât pentru o anumită cantitate de apă. De aceea la fiecare ploaie torențială apar probleme și inundații în anumite zone din Cluj sau din Florești”, a adugat repezentantul Companiei de Apă Someș.

Așa arăta astăzi Clujul. Strada Clinicilor, inundată. Strada Observatorului cu un canal transformat în fântână. Strada Alexandru Borza, pregătită pentru o plimbare cu caiacul. Sub podul de pe Aurel Vlaicu mai era puțin și apa înghițea mașinile care circulau prin zonă.

În plus, traficul a fost paralizat. S-a stat în coloane în toate zonele din oraș. Sursă fotografii: Info Trafic Cluj

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.