Închide

Opera din Cluj are director artistic nou pentru baletul său, e un balerin slovac

Cultură by Actual de Cluj - iul. 15, 2017 0 259

Opera Națională din Cluj are director artistic nou pentru baletul său: e balerinul slovac Boris Nebyla.

Nebyla a absolvit Conservatorul de dans din Bratislava, orașul său natal, Conservatorul din Viena și Școala de balet din cadrul Wiener Staatsoper; a activat ca dansator în Corpul de balet al Wiener Staatsoper, apoi în cel al Volksoper din capitala austriacă. În prezent este invitat permanent al Teatrului Național Slovac, în calitate de solist.

Repertoriul său include titluri importante ale repertoriului clasic de balet (”Lacul lebedelor”, de P. I. Ceaikovski, ”Raymonda”, de A. Glazunov, ”Paquita”, de Édouard Deldevez și Ludwig Minkus, ”Giselle”, de A. Adam ș.a.), dar și creații coregrafice contemporane semnate de Jiří Kylián, Hans van Manen, William Forsythe, Bernd Bienert, Renato Zanella, Saskia Hölbling și mulți alții. Participarea în cadrul Competiției Internaționale de Balet ,,Maya” de la Sankt Petersburg i-a adus în 1994 premiul pentru Cel mai elegant dansator, iar în 1998 Medalia de Argint.

E fondatorul Școlii de balet pentru educație specializată în arta dansului din Viena, fondator al Nebyla Dance Company și al Proiectului caritabil Hand in Hand din Viena (2017), menit să sprijine tinerii dansatori.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags