Închide

Olimpiada internațională de matematică e în 2018 la Cluj, se lansează vineri, vine ministrul Educației

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 24, 2018 0 2486

Ministrul Educației vine la Cluj vineri, la conferința de lansare a olimpiadei internaționale de matematică.

Olimpiada, ajunsă la a 59-a ediție, e organizată de România pentru a șasea oară, după prima ediție din 1959 de la Brașov; la Cluj vin o mie de participanți din 120 de țări. Lansarea are loc vineri la ora 11 la Cluj Arena (foto), iar la conferință  vine și ministrul Educației, Liviu Pop.

Olimpiada va fi organizată în perioada 3 — 14 iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Competiția este organizată de ministerul de resort, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, facultățile de Matematică și Informatică din București și Cluj-Napoca și Institutul de Matematică ‘Simion Stoilow’ din cadrul Academiei Române. Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în țara noastră aparține Societății de Științe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, precizează MEN. Concursul va fi organizat la Sala Polivalentă, unul dintre puținele locuri din Cluj care poate găzdui simultan toți concurenții, căci în total la Cluj ajung o mie de persoane. Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 și 10 iulie în Sala Polivalentă.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare