Închide

Oficial. Fumatul, interzis în Cluj-Napoca din toamnă în parcuri și în stațiile de transport public/ Un consilier local a cerut măsuri și mai drastice pentru a nu se mai fuma lângă terminalele din aeroport

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2025 1 1394

Fumatul va fi interzis în Cluj în parcuri, stații de transport și baze sportive. Consiliul Local a adoptat măsura anunțată deja de primarul Emil Boc. Aceasta va intra în vigoare în termen de trei luni.

Primăria și-a asumat ca în termen de 90 de zile să amenajate și să semnalizeze corespunzător locurile în care sunt permise fumatul și utilizarea țigările electronice. Tot în decurs de trei luni, administrația locală va semnaliza zonele în care fumatul va fi interzis prin panouri cu simbolil internațional de interzicere a fumatului și textil “Fumatul interzis”.

 

Consiliera locală Aurelia Cristea (PSD) a propus în cadrul discuțiilor din Consiliul Local extinderea interdicției privind fumatul în spațiul public la o distanță mai mică de 10 metri de accesul în clădirile publice. O altă propunere a vizat utilizarea dispozitivelor electronice în spațiile publice închise, mai exact interzicerea acestora. Aurelia Cristea a explicat că, spre exemplu, în cazul aeroportului, în continuare se fumează în ușa terminalelor și toată lumea ajunge să intre sau să iasă din aerogara clujeană prin fum de țigară.

Măsurile propuse nu au putut fi susținute ca amendamente deoarece nu sunt acoperite de legislație, după cum a anunța viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința.

Aurelia Cristea este cea care a inițiat propunerea legislativă privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise în România, propunerea adoptată de Parlament în martie 2016.

În final, proiectul a fost adoptat de către Consiliul Local Cluj-Napoca (cu 22 de voturi pentru și trei abțineri). Excepție de la interdicția privind fumatul vor face evenimentele publice aprobate de autorități, desfășurate temporar în parcuri sau baze sportive.

Amenzile pentru nerespectarea noilor prevederi sunt cuprinse între 100 și 500 de lei.

 

 

Un comentariu

  1. Sunt perfect de acord, dar creați prima dată condiții și pentru noi și apoi dați hotărârea. De aceea România e așa cum e. Dați legi, dar metodologia de aplicare nu. Cine OSĂ monitorizeze aplicarea ei. Că putorile locale în nici un caz. În parcul mare e valabilă hotărârea? În parcul Babeș e valabilă? Cum veți gestiona să se respecte. Dar pe timpul Untoldului?

Scrie un comentariu