Închide

O universitate din Cluj vinde flori – zambile, lalele și narcise, costă 7 lei

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 26, 2022 0 139

O universitate din Cluj vinde flori – zambile, lalele și narcise – produse de specialiștii horticoli ai instituției de învățământ.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj anunță azi că Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul instituției a produs, în premieră, zambile, lalele și narcise destinate vânzării în magazinele proprii. ”Specialiștii horticoli de la SCH au îngrijit culturile în ultimele săptămâni, iar de joi, 27 ianuarie 2022, primele zambile din acest an vor fi disponibile spre vânzare la magazinul din campus”, arată universitatea.

Treptat, în funcție de înflorire, vor fi livrate din sere lalele și narcise. Iubitorii de flori vor putea găsi astfel câte trei soiuri de zambile – City of Harlem de culoare galbenă, Delft Blue – albastre, Woodstock – violet închis, trei de narcise – Flower Record – alb cu galben sau portocaliu, Flower Drift – alb cu galben sau portocaliu și petale duble, Yellow cheerfulness – galben și tot câte trei de lalele – Monte Carlo – galben și petale duble, Peach blossom – roz cu alb și petale duble și respectiv Princeps – roșu.

Despre înființarea acestor culturi floricole și îngrijirea lor, începând din toamna anului trecut, oferă detalii inginera Ioana Moldovan. ”Toate cele trei specii floricole au fost obţinute prin aşa numita cultură forţată și s-a utilizat material săditor liber de boli şi dăunători”, spune ea. ”Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de nouă grade celsius, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5-8 grade Celsius, iar pentru narcise 12-14 săptămâni, la temperatură de 9 grade Celsius. Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase sau nisipo-lutoase, bogate în humus şi un pH neutru spre uşor alcalin – pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniţă, în proporţie de 1:1:1:1. Pe parcursul întregii perioade de obţinere a acestor specii floricole se fac tratamente fitosanitare şi fertilizări, astfel încât plantele obţinute să fie de înaltă calitate din punct de vedere fitosanitar şi decorative”.
Plantele se vor comercializa la ghivece cu diametrul de 12 centimetri, deja ambalate cu folie protectoare, la prețul de 7 lei/bucată, valabil pentru fiecare specie floricolă.

Magazinul din campusul universității e deschis zilnic între orele 8 și 18.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare