Închide

O universitate din Cluj primește două milioane și jumătate de euro de la UE ca să reabiliteze un castel

Educaţie by Actual de Cluj - iun. 16, 2020 0 1196

O universitate din Cluj primește două milioane și jumătate de euro de la Uniunea Europeană ca să reabiliteze un castel.
E vorba de universitatea ”Babeș-Bolyai”, cea mai mare din țară după numărul de studenți, care a anunțat în urmă cu puține momente că va moderniza infrastructura educațională de la domeniul Arcalia din județul Bistrița-Năsăud, printr-un proiect finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, ce deservește anual peste șase sute de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene. Proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 de metri pătrați, dar și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare practice. ”Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent”, arată universitatea.
Proiectul are o durată de implementare a proiectului de trei ani, până în aprilie 2023, și o valoare totală de 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional.

După cum arată UBB, Arcalia este una dintre cele mai vechi localităţi din actualul județ Bistrița-Năsăud, la 110 kilometri de Cluj-Napoca și 15 kilometri de orașul Bistrița.  În 1673 Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea aici a fost amenajat unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania. În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri. Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de universitatea ”Babeş-Bolyai”. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags