Închide

O universitate din Cluj lansează program postuniversitar în comunicare cuantică

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 07, 2023 0 165

O universitate din Cluj lansează program postuniversitar în comunicare cuantică.

E vorba de cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți, ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ce anunță azi că lansează un program postuniversitar în Quantum Computing and Communication.

Prima ediție a programului începe în toamnă, e vorba de un program postuniversitar prin care urmărește să pregătească viitorii specialiști în tehnologii cuantice din România. ”Acest nou program nu este unul întâmplător, UBB fiind și coordonatorul echipei care realizează Strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, strategie care urmează să fie finalizată în toamna acestui an.”, precizează universitatea. Totodată, UBB este partener în proiectul RONAQCI, proiect care propune dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de comunicații cuantice cu o lungime de peste 1.500 km. Recent, UBB a inaugurat un centru de educație și cercetare în tehnologii cuantice, UBB Quantum Hub, care ȋşi va desfăşura activitatea în colaborare cu centrul similar din cadrul  Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Prin aceste inițiative, UBB urmărește să fie unul dintre liderii în domeniul tehnologiilor cuantice și se angajează  să accelereze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice revoluționare. Acest angajament vine și în contextul în care European Institute of Innovation and Technology (EIT) și-a stabilit biroul național pentru EIT Digital la UBB.

Cursurile vor acoperi aspecte esențiale ale calculului cuantic, precum și teoria și aplicațiile sale practice. Decanul facultății de matematică și informatică a UBB, profesorul universitar Anca Andreica, spune că domeniul are ”un potențial enorm”.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare.

Cursurile vor fi susținute la sfârșit de săptămână. Durata programului de studiu este de 20 de săptămâni și se va desfășura pe o structură de patru module, cu un cost total de 5000 de lei. Numărul de locuri scoase la concurs pentru sesiunea de admitere iulie 2023 e de o sută.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare