Închide

O universitate din Cluj, în top 50 cele mai bune din țările în curs de dezvoltare de pe două continente, dar în top 200 e singura din Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - iun. 14, 2016 0 246

O universitate din Cluj e în clasamentul celor mai bunei din țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală, conform unui raport publicat azi.

Raportul a ajuns al a treia ediție, în acest an beneficiază de o ediție extinsă și  fost lansat astăzi de QS Quacquarelli Symonds, analist global asupra învățământului superior. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ocupă a 36-a poziție în clasament, în urcare de pe locul 41, și e una dintre cele cinci universități românești din topul 100 regional alături de Universitatea București, locul 32, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ — locul 49 (de la locul 51), universitatea „Grigore Asachi” din Iași – locul 61 și Universitatea de Vest din Timișoara — locul 59 (de la 58). După locul 100 se află și alte universități din România, dar nici una de la Cluj.

Clasamentul reprezintă componenta regională a Clasamentului Internațional al Universităților creat de QS și vine în sprijinul studenților interesați de mobilități internaționale, membri ai comunității academice și cei interesați de politici educaționale din regiunea EECA, a țărilor în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală. Totodată clasamentul contribuie la diferențierea universităților pe plan regional și mondial.

În metodologia de realizare a clasamentului cea mai mare pondere dintre indicatori, 30%, o reprezintă reputația academică, evaluată printr-un sondaj care le cere cercetătorilor din lume să identifice instituțiile pe care le percep că realizează cele mai bune performanțe în domeniul lor. Alți indicatori din metodologie sunt reputația angajatorului – 20%, rata facultate / student 15%, articole pe facultate (10%), impact web (10%), Personal cu studii doctorale (5%), Citări pe articol (5%), Facultate Internațională (2.5%) și studenți internaționali (2.5%).

QS Quacquarelli Symonds oferă analize specializate asupra mediului academic universitar și de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaționale ale universităților QS World University Rankings sunt cele mai populare din lume și sprijină mobilitățile studențești internaționale prin oferirea de informații comparative obiective.

Primele trei poziții din clasament sunt ocupate, toate, de universități din Rusia – Lomonosov Moscova, universitatea de stat din Novosibirsk și universitatea de stat din Sankt Petersburg.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare