Închide

O statuie din Cluj, pe lista Muzeului Kitsch-ului: „îl revendicăm în numele evidenței”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 22, 2017 0 1190

Dacă ar avea loc, o statuie din Cluj ar ajunge în Muzeul Kitsch-ului: da, există așa un muzeu, e la București, iar reprezentanții acestuia, aflând de existența statuii din Cluj, exclamă: „și-au bătut joc de noi!”. Dacă vă gândiți la statuia lui Avram Iancu, nu de ea e vorba.

Malul drept al Someșului din Cluj-Napoca, între râu și parcul „Iuliu Hațieganu”, e loc pentru diverse daruri primite de municipalitate de la orașele înfrățite ori altele asemenea. Aici și-a găsit loc și o maimuță din fibră de sticlă, care are și un nume, Nelson the sock monkey. „Când își vor da seama clujenii că au făcut americanii mișto de ei, poate ne trimit nouă acest monument. Noi îl revendicăm în numele evidenței”, exclamă reprezentanții Muzeului Kitsch-ului din București, care s-a deschis în urmă cu câteva zile. Nelson e pe locul 3 într-un wishlist al acestora, care mai numără și alte două statui din București – cea a lui Traian și „cartoful înjunghiat” – Memorialul Renașterii.

L-am întrebat pe „kitsch manager”-ul muzeului, Cristian Lica, ce califică statuia din fibră de sticlă de pe malul Someșului ca fiind una de prost gust. „Noi considerăm că un astfel de monument, reprezentând o maimuță de jucărie, este un kitsch autentic, adică este creativ, ridicol și ostentativ în același timp”, spune el. „Cunoaștem istoria și tradiția acestei mascote din orașul Rockford, însă totuși considerăm că expunerea ei în orașul Cluj îndeplinește toate criteriile elementare de încadrare în rândul kitsch-urilor, iar noi ne-o dorim în muzeul nostru”.

Statuia maimuței e amplasată pe aleea de acces către Parcul Rozelor, pe malul Someșului. Este vorba despre „Nelson, The Sock Monkey”, oferit de oraşul înfrăţit Rockford, din Illinois, Statele Unite ale Americii, la zece ani de la semnarea acordului de înfrățire. Pe același mal al Someșului au fost inaugurate deja, în anii trecuți alte construcții sau obiecte simbolice pentru orașe cu care Clujul are relații de înfrățire, precum cabina telefonică britanică – oferită de către orașul înfrățit Rotherham, masa din granit de la Namur, Belgia, sau panourile cu reproduceri istorice din Suwon, Coreea de Sud.

Pentru a realiza maimuța, Comitetul pentru Oraşe Înfrăţite al oraşului american Rockford a organizat în 28 februarie a șasea ediţie anuală a Sărbătorii Mărţişorului. Evenimentul, organizat cu scopul promovării tradiţiilor şi culturii româneşti, a potenţialului turistic al municipiului Cluj-Napoca, precum şi a relaţiei de înfrăţire dintre cele două oraşe, a reunit peste 140 de participanţi, printre care şi Mihaela Deaconu, consulul României la Chicago

Mascota oraşului Rockford, „Nelson the Sock Monkey”, a fost realizată de Tudor Oltean şi Diana Matei, studenţi la artă şi arhitectură în Cluj-Napoca.  Cei doi au fost câştigătorii ediţiei din anul 2010 a concursului de confecţionare de mărţişoare organizat de Transylvania College în parteneriat cu Primăria muncipiului Cluj-Napoca, premiul constând într-o vacanţă în oraşul Rockford în vara anului 2010.

Maimuța, care are și un nume – The Sock Monkey – e realizată de obicei din materiale tricotate și e mascota orașului american Rockford.

The Sock Monkey, sau maimuța-din-șosete cum ar fi denumirea tradusă, e o jucărie tradițională americană. În 1870 producția acesteia a fost patentată de un imigrant suedez, John Nelson, care a fondat 10 ani mai târziu o companie în Rockford, prin care producea și vindea aceste jucării.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare