Închide

O rețea de escroci care țepuiau americani pe Internet cu zeci de milioane de dolari opera de la Cluj. Procurorii DIICOT extrădează 14 suspecți, confiscă criptomonede

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 09, 2019 0 439

O rețea care vindea americanilor pe Internet marfă ce nu exista și a încasat astfel milioane de dolari a fost destructurată de procurorii DIICOT după ce le-a cerut ajutorul Secret Service, din SUA.

Procurorii spun că în ultimii doi ani, din 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000 de dolari. Mai exact, spun aceștia, activitatea infracțională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă online a licitațiilor, concepută pentru a înșela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse online. Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze „vânzătorul” prin telefon sau email. Suspecţii operau „centre de comandă” unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid.
De asemenea, suspecţii oferau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în dolari. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine ce aparțineau suspecţilor.

În 11 decembrie procurorii DIICOT și polițiști de la Judiciar din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea au efectuat 27 de percheziții pe raza municipiilor Bucureşti, Teleorman,Craiova şi Cluj-Napoca şi a judeţelor Ilfov, Teleorman şi Olt, la domiciliile și reședintele persoanelor vizate, ocazie cu care au fost ridicate sau indisponibilizate zeci de telefoane mobile, hard disk-uri, stick-uri de memorie, zeci de laptopuri, 11 carduri bancare și două mașini, și au găsit și ridicat sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari și 5.500 franci elvețieni. Procurorii au pus sechestru pe șapte terenuri, o casă și două apartamente, cu o valoare totală estimată la suma de 310.000 de euro. În premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede ripple și bitcoin, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.
În cauză, au fost identificate și conduse pentru audieri la București, Cluj și Craiova, un număr de 18 persoane iar 14 dintre acestea au fost extrădate în SUA.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu