Închide

O nouă expoziție permanentă la Muzeul Național de Istorie a transilvaniei închis de două decenii din Cluj, lapidariul roman, în vreme ce lapidariul medieval, închis după scandal anul trecut, a fost redeschis săptămâna trecută

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 07, 2024 0 158

O nouă expoziție permanentă la Muzeul Național de Istorie a transilvaniei închis de două decenii din Cluj, lapidariul roman, în vreme ce lapidariul medieval, închis după scandal anul trecut, a fost redeschis săptămâna trecută.
MNIT anunță azi că de duminică, 9 iunie, expoziția permanentă ”Lapidariul roman” este deschisă pentru vizitare. ”Această colecție remarcabilă, care cuprinde artefacte de valoare pentru istoria Transilvaniei antice, oferă o incursiune captivantă în viața și cultura Daciei romane. Vizitatorii vor putea explora monumente epigrafice și sculpturale, ilustrând diverse aspecte ale vieții cotidiene, sociale și religioase din această perioadă istorică”, arată MNIT.
Lapidariul roman conține piese reprezentative pentru istoria Transilvaniei antice, ele provenind în marea lor majoritate de pe teritoriul intracarpatic al provinciei Dacia. Acest patrimoniu s-a constituit având la bază piese din vechile colecții ale Muzeului Ardelean, ale Muzeului de Antichități, cărora li s-au adăugat de-a lungul timpului multe altele descoperite în cursul săpăturilor arheologice, donate ori achiziţionate din diverse localităţi transilvane.
”Monumentele expuse ilustrează prin text sau imagine toate aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane”, spune Irina Nemeti, curatorul expoziției. ”Numeroase piese provin din arealul orașului actual Cluj-Napoca, oferind informații importante pentru reconstituirea istoriei locale”. Printre acestea se numără și două altare votive care atestă rangul de „municipium” al orașului Napoca primit în timpul împăratului Hadrian (117-138 p.Chr.), respectiv rangul de „colonia” primit sub Marcus Aurelius (161-180 p.Chr.) sau Commodus (180-192 p.Chr.).
În acest context, trebuie menționate rezultatele celor mai recente cercetări arheologice din Cluj-Napoca, realizate de specialiștii MNIT în parcul Caragiale. Aici a fost regăsit, în cea mai bună stare de conservare, zidul nordic de incintă al orașului roman Napoca, suprapus ulterior de celelalte două ziduri de incintă ale Clujului. ”Trebuie subliniat că această descoperire contribuie substanțial la cunoașterea întinderii orașului roman, care acum are cunoscute trei dintre cele patru limite – cea de Vest în curtea Universității Tehnice, str. V. Fulicea, nr. 23; cea de sud – str. Napoca, nr. 11-15, Teatrul Puck și cea de nord în poziția mai sus amintită.
Descoperirile din Parcul Caragiale sunt în curs de cercetare, iar autoritățile locale au în plan punerea acestora în valoare, pentru publicul larg. ”În ceea ce privește Lapidariul roman, precizăm că piesele care compun colecția sunt inscripții, reliefuri ori statui confecționate din marmură, calcar sau diverse varietăți de piatră. Din punctul de vedere al funcționalității lor ele se clasifică în câteva categorii: monumente funerare, monumente votive, monumente publice, fragmente arhitectonice”, arată muzeul.
Copiile de ghips după monumente elenistice și romane, care decorează o parte a spațiului expozițional, nu au fost integrate niciodată în colecția lapidariului roman, fiind tratate ca suport grafic al expoziției. Acestea reprezintă bunuri culturale, fiind obiecte moderne care reproduc în scop didactic monumente antice celebre. Ele fac parte dintr-o colecție mai amplă care conține și replici după monumente egiptene și medievale.
Colecția poate fi vizitată la sediul MNIT, de pe strada Constantin Daicoviciu 2, de marți până duminică, între orele 10 și 18, cu ultima intrare la ora 17.30. Biletele costă 20 de lei iar pentru elevi și studenți –  5 lei. ”Vă așteptăm să descoperiți bogăția istorică și culturală a Clujului prin expozițiile noastre unice”, spune directorul MNIT Felix Marcu.
În acest context, lapidariul medieval, deschis câteva zile în toamna anului trecut, a fost închis până săptămâna trecută, la decizia autorităților. Acum, spun reprezentanții muzeului, a fost redeschis ”după probleme logistice” săptămâna trecută.
Citește și:
https://actualdecluj.ro/primarul-emil-boc-acuzat-ca-a-pus-umarul-la-inchiderea-lapidarului-muzeului-de-istorie-in-ziua-in-care-a-fost-deschis-fostul-pr-al-muzeului-confirma-varianta/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu