Închide

O incursiune fermecată în lumea „Spărgătorului de Nuci”, la Opera Națională din Cluj Napoca

ActualitateCulturăMuzicaTeatru by Actual de Cluj - dec. 11, 2023 1 400

Într-o lumină călduroasă de întâmpinare a sărbătorilor de iarnă, Opera Națională Română Cluj-Napoca ne-a adus un splendid dar artistic în seara de 4 decembrie, prezentând spectacolul „Spărgătorul de Nuci” într-o distribuție de excepție. Întreg spectacolul a încântat publicul într-o manieră memorabilă. Sub bagheta talentatului dirijor Vladimir Lungu, orchestra a avut o prestație admirabilă, în timp ce adaptarea scenografiei după creația lui Valentin Codoiu, realizată de Magdy Hawash, a transformat pur și simplu scena într-o lume fermecată. Coregrafia și regia, semnate de Vasile Solomon, cu asistența în coregrafie oferită de Anca Opriș Popdan și Dan Haja, au adus laolaltă mișcări grațioase și expresive, transformând spectacolul într-o experiență unică.

Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca a vibrat de emoție sub strălucirea delicată a luminilor dedicate sărbătorilor de iarnă. Intrând în falnica clădire a Operei, atmosfera de sărbătoare s-a întrepătruns cu eleganța și solemnitatea specifică acestui lăcaș de artă. Holurile impunătoare erau îmbrăcate în decoruri festive, într-o armonie magică. Spectatorii, de asemenea, în ținute elegante, cu zâmbetele pe fețe, s-au adunat în număr mare pentru a urmări celebrul spectacol.

În holul larg al Operei, atmosferă de sărbătoare, zâmbete, lumini delicate, ornamente de Crăciun și frenetica așteptare specifică începerii spectacolului. Sunetele armonioase ce se auzeau din sală adăugau și cadrul muzical al repetițiilor, pregătindu-ne pentru incursiunea în lumea magică a spectacolului „Spărgătorul de Nuci”.

Mai mulți părinți însoțiți de copii zâmbitori așteptau nerăbdători să pășească în sala de spectacol. O mamă, ținându-și copiii de mână, le împărtășea entuziasmul, afirmând bucuroasă „Am citit povestea ”Spărgătorului de Nuci” acasă de atâtea ori, iar acum suntem aici pentru a vedea magia cum prinde viață pe scenă”.

Sala cu arhitectură ei maiestuoasă ne relevă scena într-o capodoperă a măiestriei și rafinamentului coregrafic. Luminile atenuate evidențiau decorul plin de mister și farmec.  Micii spectatori erau captivați de povestea pe care o cunoșteau deja, dar care acum prindea viață sub lumina reflectoarelor. Fiecare moment magic era întâmpinat de exclamațiile lor de uimire și  bucurie. Părinții, la rândul lor, priveau cu încântare, bucuroși de reacțiile copiilor. „Vedeți, e ca și cum povestea a sărit dintre pagini direct pe scenă! Nu pot să cred cât de fermecător este totul!”, le-a spus o femeie copiilor care-i statăeau alături.

Entuziasmul contagios al celor mici a adăugat o latură specială spectacolului, confirmând că magia ,,Spărgătorului de Nuci” este cu adevărat atemporală și că în inimile celor mici, povestea rămâne mereu vie și plină de farmec.

O scenografie ruptă parcă din basme, cu decoruri care recreează lumea fantastică a ,,Spărgătorului de Nuci”, cu o muzică antrenantă care ne introduce în atmosfera de poveste de pe scenă. În centrul poveștii o avem pe Maria, o tânără fermecătoare, interpretată cu grație de o talentata balerină, Cristina Pop. Aceasta primește în dar un spărgător de nuci în noaptea de Crăciun.

Pe măsură ce Maria adoarme, scena se trezește la viață, iar păpușile și jucăriile se transformă în personaje vii. Spărgătorul de Nuci, întruchipat cu grație de Mircea Munteanu, preia rolul de lider și conduce armata de șoareci care provoacă o bătălie epică cu soldățelul de plumb, avându-l în rol pe Tudor Stupar. Dansul lor captivant înfățișează lupta dintre bine și rău, ritmul și măiestria coregrafică dovedită de Ansamblul de Balet fiind greu de egalat.

Un moment de vârf al spectacolului este când Maria și Spărgătorul de Nuci pătrund în Regatul Dulciurilor, o lume colorată și fermecătoare. În acest univers fantastic, personaje precum Zâna Dragée – interpretată de Adelina Gribincea – și Zâna Florilor – sub prestația actriței Doina Florea – își fac apariția în mișcări de dans pline de gingășie și eleganță. Fiecare dans și fiecare personaj contribuie la povestea înfloritoare a iubirii și a magiei de Crăciun.

Finalul spectacolului aduce o reuniune emoționantă între Maria și Spărgătorul de Nuci, iar magia din Regatul Dulciurilor se estompează încet. Cortina coboară în aplauze entuziaste, publicul fiind martorul unei reprezentații absolut memorabile.

(Text realizat de Rusu Mihaela)

Sursa foto: Opera Naționala Cluj Napoca

Un comentariu

  1. Da, „Spărgătorului de Nuci”, de la Opera Națională din Cluj Napoca a fost un spectacol minunat care a transmit emoții în rândul tuturor persoanelor, însă prezentarea făcută în cadrul acestui articol exprimă perfect sentimentele pe care le-a simțit fiecare persoană, fie artist, spectator sau simplu trecător pe bulevard (care sigur își dorea să vadă ce se întâmplă în interior). Felicitări, Mihaela! Emani splendoare prin ceea ce scrii, ești o adevărată artistă!

Scrie un comentariu