O femeie a fost condamnată la închisoare în Cluj după ce a primit din greșeală, prin tranfer bancar, o sumă mai mare de zece ori decât cea trimisă, și a refuzat să restituie banii. Condamnată la închisoare cu executare, a atacat decizia cu apel și a scăpat doar cu suspendare
ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 18, 2024 0 254
O femeie a fost condamnată la închisoare în Cluj după ce a primit din greșeală, prin tranfer bancar, o sumă mai mare de zece ori decât cea trimisă, și a refuzat să restituie banii. Condamnată la închisoare cu executare, a atacat decizia cu apel și a scăpat doar cu suspendarea executării pedepsei, dar aceasta doar după ce a achitat prejudiciul, de mii de euro.
Femeia, domiciliată în București și care lucrează în străinătate, a fost condamnată pe fond de către Judecătoria Cluj-Napoca la trei luni de închisoare cu executare, dar a atacat decizia cu apel iar instanța Curții de Apel a dispus în urmă cu două zile suspendarea executării pedepsei, după ce inculpata a achitat, între timp, prejudiciul.
La procesul pe fond, însă, deși citată în numeroase rânduri, a refuzat să se prezinte ca să-și apere poziția, atitudine interpretată de instanța de fond ca sustragere de la judecată. Curtea de Apel însă a considerat că, muncind în străinătate, femeia nu a putut fi prezentă la proces.
Ce s-a întâmplat: femeia a fost trimisă în judecată în 2021 pentru săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor prevăzută de art. 243 aliniat 2 Cod penal. Prin rechizitoriu s-a reținut că femeia, în 14 octombrie 2021, a primit printr-un serviciu de transfer de fonduri dintr-o benzinărie din Cluj, suma de 16.500 de lei, în locul sumei de 1.650 de lei, din greșeala funcționarei benzinăriei. A luat toți banii, din care a cheltuit o parte până să fie sunată de funcționară și rugată să restituie banii. A fost de acord inițial, dar în final nu a restituit nici un leu. Funcționara s-a constituit parte civilă cu suma de 14.850 în cursul urmăririi penale, căci pentru a nu avea probleme la locul de muncă din cauza greșelii a fost nevoită să contracteze un credit bancar. A cerut și 5.000 de lei daune morale, instanța apreciind că cererea e întemeiată, dar a redus pretențiile la 4.000 de lei, decizie menținută și de instanța de apel.
Inculpata nu s-a prezentat în faţa instanţei de judecată la fond. A fost citată telefonic în mai multe rânduri, a promis că se prezintă în instanță, dar aceasta nu s-a mai întâmplat iar ulterior nu a mai răspuns la telefon.
”Inculpata a comis infracţiunea cu intenţie, cunoscând că a primit o sumă de bani mai mare, că nu i se cuvine, că are obligaţia de a o restitui, aşa cum a declarat în calitate de suspect. Cunoscând acestea, a cheltuit suma de bani”, a arătat instanța de fond. Verdictul – trei luni de închisoare în regim de detenție. ”Inculpata nu conştientizează încălcarea legii penale, nu doreşte să suporte consecinţele faptei sale, motiv pentru care aplicarea unei pedepse cu amenda penală nu este suficientă pentru reeducarea inculpatei”, a motivat instanța. ”Astfel, pentru a-i atrage atenţia asupra conduitei sale, asupra necesităţii respectării normelor cu caracter penal, se va stabili o pedeapsă cu închisoarea, care va fi executată în detenţie, căci inculpata nu s-a prezentat să comunice dacă este de acord cu prestarea de muncă în folosul comunităţii, neremunerată, nefiind îndeplinite condiţiile [legale]. Amânarea aplicării pedepsei, respectiv suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei nu poate fi dispusă, totodată, căci inculpata s-a sustras de la judecată, lipsa sa de la termenele de judecată acordate pentru a se putea prezenta reprezentând o manifestare de voinţă în acest sens~.
Femeia a atacat decizia cu apel, solicitând modificarea laturii penale prin transformarea pedepsei în amenda penală și renunțarea la daunele morale. Pe prima instanța de apel și-a însușit-o, în vreme ce pe a doua a respins-o.
În motivarea apelului, s-a arătat că prejudiciul în cuantum de 14.850 lei a fost restituit părţii civile prin mandat poştal. De asemenea, inculpata se află la prima încălcare a legii penale, nefiind cunoscută cu antecedente penale. ”Curtea apreciază că nu poate fi admisă solicitarea apelantei-inculpate de aplicare a unei pedepse cu amenda penală. Astfel, se observă că pe durata procesului penal, inculpata a încercat să diminueze gravitatea faptelor sale, iniţial refuzând expres să restituie suma de bani persoanei vătămate, deşi aceasta din urmă i-a adus la cunoştinţă că va formula plângere penală, iar ulterior lipsind de la judecata cauzei, dovedind prin modul în care se raportează la săvârşirea infracţiunii nu numai că nu a înţeles, dar că nici nu îşi asumă în mod real consecinţele faptelor sale, chiar dacă în faţa instanţei de apel a depus înscrisuri care atestă că a acoperit prejudiciul material cauzat”, a arătat instanța Curții de Apel. ”Cu toate acestea, având în vedere că în faţa instanţei de apel inculpata s-a prezentat personal, recunoscând integral săvârşirea faptei şi declarând că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii Curtea va constata că sunt îndeplinite toate condiţiile (…) privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”.
Decizia, luată în urmă cu două zile, e definitivă.