Închide

O expoziție despre una dintre istoriile Clujului se deschide săptămâna viitoare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. ”Rezumăm ceea ce se știe și punctăm și ceea ce nu se știe despre Cluj”

Cultură by Actual de Cluj - sept. 17, 2021 0 309

O expoziție despre una dintre istoriile Clujului se deschide săptămâna viitoare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cel închis de mai bine de 15 ani.

”Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin, și despre câte și mai câte. Noi am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile acestui oraș printr-o expoziție-eveniment”, transmite muzeul.

Astfel, MNIT anunță deschiderea expoziției Istoriile Clujului, al cărei vernisaj va avea loc marți la ora 15. ”Expoziția este un proiect ambițios, care a implicat mulți parteneri și multe luni de muncă, concretizate în realizarea unui concept expozițional aparte, pe o temă care reprezintă o mare provocare. Ținând cont că e istoria orașului în care trăim, muncim sau studiem, subiectul pare, la o primă vedere, la îndemână, dar el nu este deloc simplu și asta pentru că avem o istorie complexă, cu o multitudine de posibile abordări pentru realizarea unei astfel de expoziții. Pe de altă parte, așa cum reiese din titlul expoziției, Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe, care dau un tot unitar, o sumă a ceea ce am acumulat și ne-a conturat identitatea”, au mai arătat aceștia.

Expoziția e extinsă pe cinci dintre sălile etajului 1 al muzeului și aduce în atenția publicului marile evenimente care au marcat Clujul – războaie, revoluții, asedii, foamete, violenţe interne, sărăcie, epidemii, incendii devastatoare, tensiuni interconfesionale, istoria dezvoltării locului, monumente, comunități entice care au conviețuit și au influențat dezvoltarea urbanistică, influența religiilor, dar și a personalităților clujene. ”Am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile orașului într-o prezentare sintetică și clară, în care să rezumăm ceea ce se știe și să punctăm și ceea ce nu se știe despre Cluj. Expoziția aduce în atenția publicului cele mai spectaculoase artefacte ale Clujului, precum altarele romane care atestă rangul de municipiu și apoi de colonia a orașului Napoca, cheia de onoare și sigiliul medieval ale Clujului, paloșul călăului, gravuri de epocă, capodopere ale breslelor, tezaure monetare și piese descoperite recent, în cele mai recente cercetări arheologice făcute în timpul săpăturilor în centrul orașului”, dezvăluie curatorii expoziției, Ana-Maria Gruia și Cristian Roman.

Curatorii adaugă că expoziția va fi completată cu diverse alte expoziții sau activități secundare, bazate pe multitudinea de materiale acumulate în urma documetării și cercetării pentru această expoziție, dar care nu au mai încăput în cele cinci săli ale acesteia. Primul proiect de acest fel este ”Cluj Puzzle în 365 de istorii”, un proiect online, care aduce publicului cele mai frumoase povești despre Cluj, pornind de la piese din patrimoniul MNIT, dar și personalități, evenimente importante sau alte lucruri legate de Cluj, care conturează specificul orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu