Închide

O echipă din Cluj vrea să facă parteneriat cu reţele comerciale pentru mâncare salvată de la risipă

SocialTop News by Actual de Cluj - nov. 11, 2017 0 1077

O echipă din Cluj pregătește încheierea de parteneriate cu rețele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă și să o direcționeze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. Membrii proiectului se pregătesc să lanseze o campanie de audit a risipei din restaurante şi un ghid de consum al alimentelor. Proiectul de conștientizare și reducere a risipei alimentare al JCI Cluj, deja demarat şi derulat sub titlul Food Waste Combat, tocmai a fost desemnat cea mai bună inițiativă locală de responsabilitate socială din rețeaua mondială JCI, din care fac parte iniţiatorii. Este vorba despre o organizație neguvernamentală internațională care reunește aproximativ 200.000 de tineri implicați în comunitate din peste 120 de țări.

Decernarea premiului a avut loc la Congresul Mondial JCI de la Amsterdam şi este prima dată când la un congres mondial JCI e premiat un proiect din România. La congres a luat parte și Kofi Annan, fost secretar general ONU și fost membru JCI.„ Avem planuri mari pentru următorul an. Vrem să lucrăm împreună cu supermarketurile, consumatorii, restaurantele, mass-media și să ne implicăm din punct de vedere legislativ în problema risipei alimentare. Avem o echipă dedicată, formată exclusiv din tineri voluntari, iar alături de noi vrem să-i aducem în acest demers și pe reprezentanții instituțiilor, magazinelor, restaurantelor, școlilor și, desigur, pe consumatori”, afirmă președintele JCI Cluj, Corina Brândușan.

Parteneriate cu reţele comerciale

Echipa Food Waste Combat pregătește încheierea de parteneriate cu rețele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă și să o direcționeze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. În plus, membrii proiectului vor lansa o campanie de audit a risipei din restaurante, vor lansa un ghid de consum al alimentelor și vor continua campaniile de informare în școli. De asemenea, membrii JCI Cluj au inițiat recent o nouă dezbaterea publică a legii privind reducerea risipei alimentare și vor propune realizarea de campanii naționale de informare.

„Anul acesta am început cu cinele comunitare – evenimente unde am gătit în comunitate, doar din legume și fructe salvate de la risipă. Am prins suficient curaj și entuziasm să continuăm și să ne facem o strategie care a primit premiul TEDx Eroilor în primăvara acestui an și 4.000 de euro oferiți de Arobs Transilvania Software. Anul 2017 a însemnat pentru noi patru cine comunitare și ajutor oferit unui adăpost de noapte din Cluj, prezența la trei festivaluri clujene, campanii de educare și ateliere practice Food Waste Combat în trei școli”, menţionează Cami Gui, Project Manager Food Waste Combat. Echipa este formată din 10 voluntari, la care se alătură şi alte persoane cu sprijin, colaborarea și servicii pro-bono. Cei de la JCI precizează că au colaborări cu echipe care fac aplicații mobile de reducere a risipei (JustNow și TimeToEat Romania), cu avocați și activiști, dar şi cu oameni implicați în proiecte de cercetare.

Persoanele care doresc să se implice în proiect pot să participe ca voluntari la acțiunile Food Waste Combat sau să dea mai departe mesajul proiectului. „Să ne amintim că risipa alimentara poate fi combătută ușor, chiar din acest moment. Să devenim mai responsabili cu alegerile făcute la cumpărături, să planificăm mai bine felul în care consumăm alimentele. Și mai ales, prin implicare activă: dând acest mesaj mai departe. Convingerea mea e ca noi, românii, vom evolua ca societate doar atunci când vom învăța să ne pese și de binele celor din jur, nu doar de cel propriu. Și se pare că facem pași mici, dar siguri, în direcția aceasta!”, mai spune Cami Gui.

Food Waste Combat este un proiect JCI Cluj, organizație neguvernamentală formată din tineri antreprenori și specialiști în diverse domenii – educație, marketing, medicină, IT, inginerie.

Mese pentru sărmani

În Cluj există o serie de iniţiative pentru sprijinirea persoanelor defavorizate şi asigurarea cel puţin a unei mese calde, unde poţi contribui. Câteva astfel de iniţiative, adunate de JCI şi Repair Cafe:

https://www.facebook.com/omasacalda/ – poţi găti o masă caldă pentru cei defavorizaţi din Cluj. Poţi să te înscrii ca voluntar singur ori cu un grup de prieteni/colegi.

http://masasaracilor.ro/- gătesc de obicei sâmbăta pentru persoanele fără adăpost. Te poţi implica, ca voluntar.

https://www.facebook.com/misionariiluipadrepio/- pregătesc o masa caldă lunea si vinerea pentru persoanele fara adapost si centre sociale din Cluj. Poţi să donezi alimente ori bani sau să te înscrii ca voluntar singur ori cu un grup de prieteni/colegi.

Alte proiecte pentru valorificarea alimentelor:

https://www.facebook.com/foodnotbombsclujnapoca/– organizeaza diferite evenimente comunitare la care poti lua parte.

https://www.facebook.com/usamvcluj/ USAMV – banca de alimente

https://wastecombat.wordpress.com/ – site-ul initial al FWC

Nici un comentariu

Scrie un comentariu