Închide

O comună din Cluj face referendum. Sub pretextul gândacului de scoarță, vrea să iasă din Parcul Natural Apuseni ca să se poată dezvolta

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 1 681

Locuitorii din Beliș sunt chemați  în data de 4 decembrie a acestui an să se pronunțe dacă vor să mai facă parte din Parcul Natural Apuseni, arată ziarulfaclia.ro. Primarul Viorel Matiș, citat de aceeași sursă, a explicat că a inițiat acest demers deoarece regulile aplicate la nivelul Parcului împiedică dezvoltarea comunei iar pe de altă parte suprafața fondului forestier este gestionată greșit. În ultimii ani, o suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută popular sub numele de ipide-gândaci de scoarţă sau gândaci tipografi, managemntul parcului natural fiind defectuos în această direcție, acuză autoritățile locale. În cazul în care referendumul va fi validat comuna va apela la instanță pentru a obține o sentință prin Beliș să fie scoasă din aria protejată.

„Prin interzicerile și felul în care au administrat Parcul Natural Apuseni au apărut infestările cu ipide ceea ce nu e normal să apară așa ceva într-o pădure. Eu i-aș întreba ce au protejat prin măsurile de protecție pe care le-au avut. Au distrus pădurea? Ne blochează foarte mult în dezvoltarea comunei pentru că ne dau niște limite de dezvoltare care nu sunt normale. Spre exemplu, în centrul satului Giurcuța de Sus nu pot să construiesc nimic. Or, nu e normal așa ceva. De asemenea, limitele impuse în PUG ne afectează foarte mult. Spre exemplu, la Giurcuța de Jos unde a fost vatra satului nu avem voie să o includem în PUG în condițiile în care acolo a fost vatra satului. Am dorit să facem trasee de biciclete și de ATV-uri, însă nu ni s-a permis. Nu putem construi, nu ne putem dezvolta, nu putem face nimicEu nu mă pot dezvolta dacă nu pot amenaja un traseu, nu pot duce un turist să îi arăt obiective. 99 la sută din comuna noastră este în Parc, ceea ce ne afectează foarte mult la realizarea proiectelor de dezvoltare. Sunt comune care au doar o parte din teritoriu în Parc, ceea ce le permite să se dezvolte. Noi fiind cu 99 la sută în Parc suntem foarte limitați în dezvoltare și în realizarea de investiții”, a semnalat primarul Viorel Matiș, citat de ziarulfaclia.ro.

Comuna Beliș are planuri mari de dezvoltare, mai ales în domeniu turismului, consiliu local aprobând deja demararea procedurilor legale de declarare a comunei drept stațiune turistică de interes local.

Comuna Beliș este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj. Comuna se întinde pe 20.649 hectare și are 1.167 locuitori.

„Parcului Natural Apuseni” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a, având o suprafață totală de 75.784 ha. Parcul se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Cluj, Alba și Bihor.

Prin Hotărârea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele „Parcului Natural Apuseni”. Începând cu anul 2004, s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea în urma semnării contractului de administrare a Parcului între Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

În ultimii ani, o suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută popular sub numele de ipide-gândaci de scoarţă sau gândaci tipografi.

sursa foto: ziarulfaclia.ro

Un comentariu

Scrie un comentariu