Închide

O companie de audit compară Bucureștiul cu Clujul. Care sunt ” factorii decisivi care duc la o creștere spectaculoasă a Clujului în comparație cu Bucureștiul”

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 10, 2018 0 2724

Un studiu al companiei de audit Ernst&Young arată că orașul Cluj-Napoca ajunge în topul celor mai atractive orașe din România, iar la multe capitole e mai bun chiar și decât Capitala.

EY face o analiză comparativă a două dintre cele mai mari orașe ale țării, București și Cluj-Napoca, pentru a vedea care sunt diferențele între ele în ce privește demografia, educația, economia, cultura și arta, dar și să vadă care sunt perspectivele de viitor ale celor două orașe.  De exemplu pentru București un avantaj e sectorul serviciilor, care ocupă 23% din produsul intern brut al Capitalei, dar, de cealaltă parte, Cluj-Napoca este pe locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiul. Clujul punctează mai bine decât capitala nu numai în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic, arată EY.

Un minus pentru Cluj-Napoca e ponderea costului chiriilor în totalul veniturilor, considerabil mai mare decât în București. Concluzia – Clujul este principalul competitor al Capitalei prin standardele de viață ridicate pe care le oferă, gestionarea forței de muncă prin rata șomajului scăzută, creșterea numărului de salariați, implicit creșterea numărului de locuitori dar și a numărului de turiști.

Un minus pentru București – și un plus pentru Cluj-Napoca – e dinamica demografică, ce influențează ritmul de creștere: Bucureștiul e așteptat să încetinească creșterea economică la 2,3% în următori 5 ani, față de 7,2% anul trecut, după ce populația activă a capitalei a scăzut în ultimii ani cu aproximativ 3% și se previzionează menținerea aceluiași ritm de scădere pentru următorii cinci ani. „În condițiile în care, în România, sistemul fiscal este unitar, ”marja de manevră” a autorităților în materie de nivel al impozitării fiind extrem de limitată, competiția pentru atragerea investițiilor are loc în alte sectoare decât fiscalitatea. Este deci posibil ca localizarea geografică mai bună (proximitatea cu granița de vest a țării) și politicile locale în ceea ce privește infrastructura să fie niște factori decisivi care să conducă la o creștere spectaculoasă a Clujului în comparație cu Bucureștiul”, arată studiul EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii de audit la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018. În România compania funcționează din 1992 și are 800 de angajați în birourile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Concluziile cercetării realizate de EY România pe baza ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS) și ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC):

1. Creșterea populației are loc într-un ritm mai stabil în Cluj față de București. Populația capitalei a scăzut în ultimii ani 5 ani analizați (2013-2017) cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de altă parte, numărul locuitorilor din orașul Cluj-Napoca a crescut în acest timp cu aproximativ două procente.
2. Bucureștiul importă capital uman prin atragerea celui mai mare număr de imigranți comparativ cu alte orașe, în timp ce Clujul înregistrează o mică pierdere la acest capitol. Creșterea numărului de locuitori din Cluj în ultimii 5 ani se bazează în special pe sporul natural pozitiv. Comparativ, sporul natural negativ înregistrat în București are ca efect scăderea populației capitalei.
3. Ambele orașe au un flux constant de studenți, însă Bucureștiul, cu un număr de peste 30 de universități, are cei mai mulți absolvenți, cu potențial ulterior de încadrare pe piața muncii.
4. În Cluj, procentul salariaților din totalul populației este mai mare față de București (50% vs. 43%), chiar și în domeniul IT. Orașul transilvănean rămâne lider ca număr de angajați din domeniu, raportat la populație (1,9 % vs. 1,4%).
5. În cei 5 ani de referință, rata șomajului la nivel de localitate este mai mare în municipiul București, menținându-se astfel pe toată perioada analizată (1,3 în 2017), comparativ cu cea din Cluj-Napoca (0,7 în 2017).
6. Cel mai mare preț al chiriei locuințelor se înregistrează în Cluj-Napoca, cu aproximativ 3% mai mare decât în București. Tot în Cluj, se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuințelor aflate la periferia orașului. Bucureștiul este însă mai scump în ceea ce privește utilitățile (apă, electricitate), cu +3%, dar și în privința meselor în oraș la restaurant – cu până la 20%.
7. Cu un număr de locuințe de 6 ori mai mare decât în Cluj (850.000 vs. 142.000) datorate întinderii mai mari, capitala este codașă în ceea ce privește suprafața locuibilă. Casele bucureștenilor sunt în medie mai mici cu aproximativ 4 metri pătrați. Și când vine vorba de spațiul verde, clujenii se bucură de mai mult, cu 4 metri pătrați în plus pe cap de locuitor (21,4 în București vs. 25,3 în Cluj Napoca).
8. Cea mai mare creștere a înmatriculărilor de firme noi și PFA-uri în 2017 a avut loc în județul Cluj, cu 50% mai multe comparativ cu 2016 (5674 vs. 8532). Deși creșterea este mai mare pentru Cluj (50% vs. 23%), în valori absolute s-au înființat cu 70% mai multe firme în București.
9. Similar, deși conduce detașat la nivel de țară în ceea ce privește numărul turiștilor, capitala rămâne în urma Clujului la creșterea numărului acestora de la un an la altul (creștere relativă București 23% vs. 50% în Cluj). Capitala rămâne însă mai atractivă din punct de vedere cultural, având mai multe obiective culturale de vizitat.

Studiu EY Comparatie Bucuresti Cluj-Napoca by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu