Închide

O casă de sondaje din Cluj îi întreabă pe români cum așteaptă alegerile din 2020: dezinteres maxim. ”Pe agenda cetățenilor alegerile nu sunt prioritare, astfel încât nu ar trebui să ne surprindă o participare de 30-35%”

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - iul. 16, 2020 0 1188

Vin alegerile, dar nu-i interesează pe români: aceasta e una dintre concluziile unui chestionar realizat de o firmă de sondaje din Cluj, care se așteaptă la o participare foarte redusă la alegerile locale din toamnă – cel mult 35% dintre persoanele cu drept de vot.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie e o casă de sondaje din Cluj, care a întrebat aproape 1.600 de români, un eșantion reprezentativ, dacă sunt interesați să meargă la vot, în toamnă. ”Pe agenda cetățenilor alegerile nu sunt prioritare, astfel încât nu ar trebui să ne surprindă o participare de 30-35% dintre persoanele cu drept de vot la alegeri, dacă vor lipsi măsuri care să crească încrederea cetățenilor”, e una dintre concluziile sondajului. ”În acest context, prezența la vot scăzută va avea un efect puternic asupra legitimității tuturor categoriilor de aleși locali, mai ales a primarilor. Să nu uităm că primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin și nu este neobișnuit să avem câștigători cu doar 30-35% din voturi. Cu o prezență care, la rândul ei, este în jur de o treime din alegători, ar însemna ca unii primari să poate fi aleși cu nu mai mult de 10-15% din voturi, raportat la numărul total de cetățeni cu drept de vot din localitatea respectivă”, concluzioneză IRES.

În acest an în România sunt programate două runde de alegeri – locale și parlamentare. Cele locale au fost deja amânate, din cauza pandemiei cu noul coronavirus Covid 19, ”dar deciziile pe care Guvernul și Parlamentul le-au luat pentru organizarea, în toamnă, a localelor au fost mai degrabă conservatoare, neadaptate pentru a minimiza riscul răspândirii bolii”, consideră IRES. ”Nu putem însă să avem alegeri în orice condiții, trebuie să fie alegeri corecte. Și chiar dacă ne vom asuma unele riscuri de sănătate publică, instituțiile statului trebuie să ia măsuri pentru a limita aceste riscuri”.

Sondajul realizat de la Cluj arată că mai bine de jumătate dintre români – 65% – nu au încredere că guvernul va organiza corect alegerile. Totodată peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat. ”17% dintre români nu au acces la internet. Mutarea campaniei în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate. Cu doar câteva luni înainte de alegeri pentru 72% dintre români este mai importantă siguranța sănătății cetățenilor decât democrația. Precauția merge atât de departe încât jumătate dintre români vor alegeri doar după ce virusul va fi complet eradicat”, arată casa clujeană de sondaje.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.583 persoane, telefonic, cu o marjă de 2,5%, între 25 și 29 iunie. Rezultatele acestui sondaj au fost publicate azi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu