Închide

Numărul firmelor dizolvate în primul semestru al anului e cel mai mare din ultimii 15 ani, de la recesiunea economică din 2008, după București cele mai multe afectate sunt în Cluj

EconomieTop News by Actual de Cluj - aug. 09, 2023 0 157

Numărul firmelor dizolvate în primul semestru al anului e cel mai mare din ultimii 15 ani, de la recesiunea economică din 2008, arată datele unei companii specializate în insolvență.

Astfel, în România numărul firmelor dizolvate a atins, în prima jumătate a anului, un nivel record al ultimilor 15 ani, de peste 19.400 de afaceri, în creştere cu 18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum arată o analiză Sierra Quadrant, companie specializată în administrare şi lichidare. De altfel, conform analizei, numărul firmelor în dificultate, aflate în diverse stadii de insolvenţă, radiere, suspendare a activităţii sau dizolvate, a depăşit 64.000, de asemenea un record al ultimilor patru ani. ”Creşterea preţurilor, scăderea consumului, reducerea activităţii economice şi accentuarea fenomenului de dezintermediere au făcut ca economia să frâneze semnificativ cu consecinţe negative pe lanţurile de business. Posibila majorare a taxelor şi impozitelor ar putea accentua semnificativ declinul activităţii economice”, arată raportul.

Analiza menționează că aproape 20.000 de companii – mai exact 19.442 – au fost dizolvate în prima jumătate a anului, în creştere cu 18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul ajungea la 16.447. Precedentul record a fost înregistrat în 2018, în urmă cu cinci ani, când 18.570 de firme au fost dizolvate.

Cele mai multe firme dizolvate au fost consemnate în Bucureşti (4.119), Cluj (1.004), Constanţa (892), Ilfov (870) şi Braşov (723). Cea mai mare creştere de firme dizolvate a fost înregistrată în Botoşani, de 118% (338). Cele mai multe firme cu activitatea suspendată sunt în Bucureşti (981), Cluj (562), Braşov (364) şi Iaşi (327). ”Inflaţia, reducerea creditului furnizor, limitarea accesului la creditare şi creşterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar şi scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populaţiei sunt principalele provocări în perioada următoare. Acestora se adaugă, bineînţeles, posibila majorare a taxelor şi impozitelor care va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcţiile şi comerţul”, arată analiza Sierra Quadrant.

Foto pixabay

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare