Închide

Numărul angajaților la stat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani

Sinteză știri naționale by Kristina Reştea - iun. 12, 2022 0 142

Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, scrie Economedia.ro. În ciuda faptului că Guvernul a anunțat că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, numeroase ministere și instituții de stat fac acum angajări-fulger.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerului Finanţelor. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, după cum scria recent profit.ro.

Creșterea de 1.689 de posturi ocupate în aprilie este ușor sub media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de circa 2.100 posturi ocupate/lună în primele patru luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani, conform profit.ro.

Reamintim că coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a anunțat la finalul lunii mai, într-o postare pe Facebook, că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.

În același timp, în ultimele săptămâni, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane.

De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați.

Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.