Închide

Nu doar metroul ci și centura metropolitană se implementează în Cluj-Napoca – mesajul primarului Emil Boc, la masă cu deputați ai Comisiei REGI din Parlamentul European

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 17, 2023 0 465

Aflat la masă în Cluj-Napoca cu președintele și alți deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI), primarul Emil Boc a declarat într cadrul unei conferințe de presă că îi așteptă și mai devreme de finalziarea metroului în vizită la Cluj.

„Sprer să vină mai reprede de finalizarea metroului la Cluj, mai des. Până în 2026 când treminăm primele stații și până în 2031 la punerea în integralitate în funcțiune. Așa cum am avut și în trecut, trei vizite, regulate. Și, la fel, în cazul centurii metropolitane pe care o vom finalzia până în 2027. Acum acestea parcursge o sincopă. Așa cum se întâmplă în cazul GPS-ului, avem o reconfigurare de traseu. Deja avem o licitație în derulare pentru tronsonu 1 și pentru tronsoanele 2 și 3, licitațiile și vor uma parcusul legal după ce vom analiza condiționalitățile legale”, a declarat primarului Emil Boc, întrebat fiind dacă deputații europeni vor vizita și șantierul metroului din Cluj, așa cum au procedat cu șantierul proiectului cu finanțare europeană de transformare a malurilor Someșului.

„România a beneficiat de 70 de miliarde euro după aderarea la UE și are încă 70 de miliarde de euro la dispoziție pentru perioada următoare. Este o șansă uriașă de a ne moderniza, de a reduce decalajele de dezvoltare. La Cluj-Napoca avem proiecte implementate de 420 de milioane de euro și proiecte în implementare de 4 miliarde și avem nevoie de sprijinul EuropeiEurodeputații au remarcat o problemă la Aeroportul Internațional Cluj. Este foarte important pentru România și pentru regiunea noastră, fiind principala poartă de intrare în regiune. Sprijinirea aeroporturilor regionale cu bani europeni este estențială. O altă problemă identificată este creșterea prețurilor la contractele cu bani europeni, cauzată de pandemia și războiul din Ucraina, dar și capacitatea de implementare, din punctul de vedere al resurselor umane și al firmelor care să implementeze proiectele pe fonduri europene”, a mai declarat Emil Boc, într-o conferință de presă cu deputații din comisia REGI.

Președintele Comisiei REGI, Younous Omarjee, a lăudat ce a văzut în Cluj-Napoca și a declarat că aici s-a atins un nivel de performanță care poate fi dat ca exemplu oriunde în altă parte.

Transmit un mesaj de prietenie din partea Robertei Metsola, președinta Parlamentului European. Nu putem ignora războiul din Ucraina și haosul pe care l-a adus in viețile noastre. La nivel geopolitic lucrurile se schimbă foarte rapid și plasează țări ca Polonia și România aproape de centrul problemei. Securitatea UE se joacă în zonă. Europa și Parlamentul European au dat dovadă de solidaritate atunci cand au primit refugiații din Ucraina. UE este recunoscătoare autorităților române care au fost și sunt la înălțime. Noi nu am venit în control aici. Am venit să vedem rezultatele. Să vedem cum sunt gestionate fondurile europene în România. La Cluj-Napoca s-a ajuns la un nivel de performanță care poate fi dat ca exemplu în orice parte a Uniunii Europene”, a spus Omarjee.

În perioada 15-17 mai 2023, șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI) efectuează o vizită în regiunile de nord-vest și centru ale României pentru a vizita proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune. Discuțiile includ și problemele legate de programare și absorbția fondurilor și vizite la obiectivele finanțate din fonduri europene, în Cluj-Napoca sau Alba Iulia. „Deputații europeni analizează situația din teren și discută provocările actuale și nevoile viitoare cu reprezentanții locali și regionali, precum și cu beneficiarii fondurilor”, explica Primăria Cluj, miza vizitei.

Din delegație fac parte: Younous OMARJEE (Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL, FR), șeful delegației; Daniel BUDA (PPE, România), Corina CREȚU (S&D, România), Mircea-Gheorghe HAVA (PPE, România), Krzysztof HETMAN (PPE, Polonia), Dan MOTREANU (PPE, România), Andrey NOVAKOV (PPE, Bulgaria).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu