Închide

Nu dau spitalul Polaris gratis, deși decizia preluării unității spitalicești a fost promovată cu surle și trâmbițe

ActualitateAdministrațieSănătateTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 01, 2020 0 7150

Toată presa a difuzat informația cu privire la „mărețul” demers al Consiliului Județean Cluj, de a prelua spitalul privat „Polaris” pentru a-l pune în circuitul operațiunilor de tratare a pacienților infectați cu COVID 19. „Primul spital privat preluat de autorități”  – titra întreaga presă locală și națională, când în realitate nu se semnase nicio înțelegere cu proprietarii Spitalului Polaris, ba din contră, aflăm astăzi că aceștia au refuzat propunerea administrației județene. Mai precis, proprietarii Polaris nu sunt interesați să ofere unitatea spitalicească în „folosință gratuită”, ci numai în „regim de închiriere”, lucru care complică automat demersul Consiliului Județean, pentru că la mijloc sunt bani publici pe care președintele Consiliului Județean Alin Tișe nu-i poate cheltui fără o procedură prealabilă de achiziție.

În consecință, Alin Tișe a solicitat, ieri, forului administrativ al Consiliului Județean să voteze pentru preluarea în regim de închiriere a imobilului Polaris. Acest lucru implică comandarea unei evaluări pentru stabilirea chiriei imobilului de către un expert ANEVAR.

Inițial, decizia preluării spitalului Polaris se referea la „folosința gratuită” a imobilului, Consiliul Județean asumându-și strict obligația de a suporta cheltuielile de funcționare pe perioada cât unitatea privată intra în circuitul spitalului pe care-l deține în administrare, respectiv a Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj. Numai că proprietarii  Spitalului Polaris au transmis că nu sunt de acord cu propunerea Consiliului Județean: 

„Având în vedere că la adresa Consiliului Județean Cluj nr. 11.897/30.03.2020 prin care s-a solicitat societății Polaris Hospitality SRL transmiterea înfolosința gratuită a imobilului deoarece nu există prevederi legale referitoare la decontarea cheltuielilor aferente utilizării spitalelor private, din bugetul de stat cum e în cazul cheltuielilor de carantină (HG nr. 201/2020), proprietarul imobilului a precizat că nu este de acord cu aceasă modalitate(…)” – se arată în exepunerea președintelului administrației județene. Astfel, forul administrativ al Consiliul Județean a votat ieri pentru următoarele:

”Art.1. (1) Se aprobă închirierea de catre Judetul Cluj si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca a imobilului – Spital Polaris, situat în localitatea Suceagu, str. Principală, Comuna Baciu, în vederea ducerii la îndeplinire a masurilor dispuse de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj, respectiv pentru a fi utilizat în combaterea efectelor Pandemiei  de coronavirus SARS-CoV-2 la nivelul judetului Cluj.

(2) Se aprobă întocmirea unui raport de evaluare pentru stabilirea chiriei imobilului de către un expert ANEVAR, desemnat în urma unei proceduri de achiziție.

(3)  Se mandateaza Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise sau, în lipsa acestuia, Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj domnul Marius Manzat sa semneze in numele Judetului Cluj contractul de inchiriere mentionat la alin. 1, valoarea chiriei fiind cea stabilita prin raportul de evaluare.

Art. 2 (1) Preluarea imobilului prevăzut la art. 1 și a aparaturii medicale se va face de către o comisie mixta formata din reprezentanti ai  Judetului Cluj si ai Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, desemnati de către Președintele Consiliului Judetean Cluj și Managerul Spitalului.

(2) Chiria si cheltuielile de functionare ale spitalului vor fi suportate din bugetul Judetului Cluj.

(3) Cheltuielile privind aparatura si materialele medicale, precum si cheltuielile de orice natura cu angajatii vor fi suportate din bugetul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca.

(4) In situatia in care la finalizarea perioadei de utilizare a imobilului sunt necesare reparatii, costul acestora precum si costul dezinfectarii intregului imobil vor fi suportate din bugetul Judetului Cluj.”

Citește și

Un spital privat din Cluj, primul din țară preluat de o autoritate locală în lupta cu coronavirusul. Tișe: ”este o premieră la nivel național”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.