Închide

Noul proiect propus în Cluj pe platforma industrială Carbochim are avizul Arhitectui-șef / Proiectul a fost pus în consultare publică, înainte de a ajunge pe masa Consiliului Local

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 03, 2024 0 1134

Proiectul urbanistic pentru restructurarea platformei industriale Carbochim (peste 13,7 hectare) și construirea unui ansamblu mixt în centrul căruia va fi amenajat un nou complex de tip mall în Cluj-Napoca a primit avizul arhitectul șef al municipiului. Pe lângă mall urmează să fie dezvoltată și o zonă rezidențială, reprezentând 30% din aria desfășurată totală, orientată spre râul Someșul Mic, dar și o zonă de birouri, spre Piața 1 Mai, într-un imobil cu rol de accent și 19 etaje. Prin proiect urmează să fie amenajată o zonă verde de peste 5 hectare, inclusiv a malului râului Someș. Proiectul urbanistic a fost pus în consultare publică și urmează să ajungă pe masa Consiliului Local.

„Platforma Carbochim beneficiază de un potențial deosebit, dat de apropierea de zona centrală, de zona gării și de faptul că pe două laturi are o deschidere generoasă la malurile râului Someșul Mic. Zona reglementată prin PUZ include două clădiri cu valoare istorică – ambientală care au dus la necesitatea instituirii unui regim de protecție, corpuri care vor fi păstrate și reconvertite funcțional. Corpul halei din pânze subțiri din beton armat, clădire echivalentă ca valoare monumentelor istorice ce ar putea fi clasată, se va reconverti în centru de artă contemporană. Corpul administrativ al Carbochim, clădire cu valoare artistică ambientală, se va reconverti în spații pentru birouri, co-work, producție pentru industrii creative (…) Regimul de înălțime propus prin PUZ pentru funcțiunea dominantă, centrul comercial, se încadrează în prevederile Regulamentului Local de Urbanism însă se propun și niște accente volumetrice peste maximul admins, respectiv (1-4)S+P+19E+Et cu înălțime maximă 95 metri, conform avizului Autorității Aeronautice Civile Române nr.24740/22.09.2023, accente care semnalează acest pol nou de interes de la nord de calea ferată, aflat în poziție urbană privilegiată. Ca mod de amplasare, PUG-ul prevede pentru UTR Rim un regim de construire închis cu amplasarea clădirilor în aliniament și dezvoltarea lor între limitele parcelelor. Având în vedere strategia SIDU 2021-20230 care prevede un regim de construire deschis spre Someș, prin PUZ se propune același regim de construire deschis pentru zona mixtă. Potrivit regulementului UTR Rim – zona mixtă care vizează restructurarea zonelor cu caracter industrial, spațiile verzi organizate pe sol natural trebuie să fie de minim 30% din suprafață construită totală, în condițiile în care locuirea poate ocupa până la 70% din suprafață construită desfășurată. Ținând cont că funcționea predominantă în zona mixtă propusă prin PUZ (UTR Rim_Carbochim) nu este locuire ci servicii-comerț, s-a admis o reglementare specifică, în conformitatea cu prevederile Legii 350/2001, respectiv de minim 7% pentru spațiile verzi organizate pe sol natural, preferându-se o desfășurarea a mall-ului mai amplă la sol și nu pe verticală. La nivelul întregii arii reglementate a PUZ, procentul este de 30% spații verzi amenajate”, arată Raportul de Specialitate semnat de arhitectul șef al municipiului și de directorul juridic al Primăriei.

Fiind vorba despre o zonă care se restructurează, Primăria și comunitatea clujeană urmează să primească o serie de obiective asumate prin contractul de restructurare de către beneficiarul investiției, grupul Iulius Mall.


(investiții care urmează să revină comunității)

Documentația PUZ (Plan Urbanistic Zonal) reglementează dezvoltarea investițiilor pe un teren de peste 13,7 hectare, reconfigurat în 5 parcele, cu reguli specifice pentru fiecare dintre acestea.

Prin proiect urmează să se construiască, pe lângă complexul de tip mall și birourile, peste 150 de apartamente. Ansamblul urmează să fie deservit de 4800 de locuri de parcare. Prin proiect urmează să fie generată o zonă verde deschisă la Someș și conectată la parcurile existente, zonă de 5 hectare. Deja, 600 de arbori maturi față de cei existenți, de dimensiuni impresionante, sunt aclimatizați la condițiile locale din Cluj-Napoca în pepiniera Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, urmând să fie plantați în cadrul proiectului. În cazul Someșului, acesta va fi lărgit, urmând să se asigure facilități de promenadă și velo.

(Simulări cu viitorul proiect de la Carbochim, PUZ, www.primariaclujnapoca.ro)

Planul Urbanistic Zonal pentru Carbochim a primit avizul arhitectului-șef al municipiului în 7 februarie. Are deja avizul de la arhitectul-șef al județului din iunie 2023 și aviz de la Serviciul Siguranța Circulație din iulie, anul trecut.

Proiectul de Hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal – de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim), Piața 1 Mai – str. Porțelanului a fost lansat în consultare publică, urmând să ajungă pe masa Consiliului Local. Etapa consultării publice are loc în perioada 1-15 aprilie 2024. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

După această etapă, proiectul va fi supus atenției Consiliului Local.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu