Închide

Nou proiect imobiliar cu peste 500 de apartamente, în Baciu, avizat în Comisia de Urbanism condusă de președintele Alin Tișe

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 11, 2025 0 3535

Mai multe proiecte imobiliare pentru construirea de locuințe în comuna Baciu de lângă Cluj-Napoca, respinse în luna ianuarie de comisia de urbanism a Consiliului Județean, au fost avizate  în luna februarie. Proiectanții și beneficiarii fuseseră trimiși inițial să stea la masă cu oficialii Primăriei și să își asume soluții reale care să aducă o fluență pentru traficul din localitate adică un plan de acțiune pentru lărgirea și conectarea arterelor din zonă sau pentru asigurarea de servicii și confort viitorilor locuitori. Prin aceste proiecte ar urma să se construiască pe deal, în zona străzii Cometei, peste 1000 de apartamente, în blocuri de trei-patru chiar 6 etaje.

Noile dezvoltări de pe dealul imobiliar din Baciu au fost discutate la pachet, pe un masterplan prezentat de arhitectul Mihai Schmidt, unul dintre proiectanți. În 10 ani, aceste dezvoltări propuse în zona străzii de coamă – strada Cometei – ar genera o populație de circa 3000 de oameni care ar urma să fie descărcată pe aceleași artere înguste, prost conectate, tot în drumul național DN 1F. Acest drum e blocat la orele de vârf.

De aici și reticența arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță, de a semna avizul pentru aceste proiecte. Mai ales că investitorii înșiși, prin proiectanți, au invocat faptul că realizarea infrastructurii rutiere principale e costisitoare și ar trebui să fie preocuparea Primăriei Baciu.

Cu toate acestea, dezvoltările au primit undă verde la ședința online a Comisiei de urbanism din 28 februarie. După ce arhitectul-șef al județului a pus, cu greu, în vedere unuia dintre beneficiari că ar trebui să își asume o investiție mai mare pe partea de amenajare a viitoarelor drumuri, proporțională cu mărimea proiectului și cu ofertele făcute de ceilalți beneficiari (planșele, la final).

Pe parcursul ședinței, președintele Tișe a ținut de mai multe ori să știe care sunt numele societăților beneficiare și a susținut aprobarea proiectelor așa cum doreau investitorii. Și arhitectul județului a făcut o serie de schițe pe planșe și a sugerat cum trebuie asumată dezvoltarea infrastructurii în zonă. Toate cele patru proiecte au fost acceptate urmând ca la fazele următoare să se revină în Comisie, separat, cu asumarea celor solicitate, inclusiv a zonelor verzi și a dotărilor pentru viitorii locuitori.

Spre exemplu, una dintre societăți a primit sarcină să susțină financiar realizarea a peste 1500 de metri liniari din strada Cometei la profil de 16,5 metri. Drumul ar trebui să fie gata la recepția blocurilor.

Care sunt proiectele de pe deal prinse în Masterplanul prezentat de arhitectul Mihai Schmidt

1. PUZ pentru comasare parcele și construirea de locuințe colective, strada Privighetorii fn, comuna Baciu.

Pe o suprafață de peste 1,6 hectare urmează să se edifice patru corpuri de clădire cu patru-6 etaje plus etaj retras și un total de peste 240 de apartamente cu una, două sau trei camere. Beneficiarii proiectului sunt societățile GOLD GEBAUDE, RISO RD CONSTRUCT și PRODAN TITI ADRIAN și PRODAN ANDREEA-SOFIA.

Potrivit proiectanților de la Plan Trade, în prezent circulatia existenta se desfășoară pe strazile colectoare Privighetorii si Castanilor-către E81. Caile de circulatie cuprinse în zona studiată vor avea urmatoarele profile: str.Privighetorii – 9 metri, strada Cometei – 16,5 metri pe o porțiune de 790 de metri liniari, strada Castanilor – 12 metri, strada de incintă nouă – 10,7 metri. Prin proiect urmează să se facă și un parc de 6000 de metri pătrați și o stație de autobuz.

2. Studiu de oportunitate în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal pentru construire imobil locuințe colective, loc de joacă, amenajări exterioare, racorduri și branșamente. Beneficiar este Daniel Semerean iar proiectanți Progis Consulting. Prin proiect se propune amenajarea pe o parcelă de peste 2700 de metri pătrați a unui bloc cu peste 40 de apartamente, deservit de un loc de joacă. Prin documentație se propune și lărgirea străzii Cometei la profil de 9 metri.

3. Studiu de oportunitate în vederea realizării PUZ pentru un ansamblu de locuințe și funcțiuni complementare pe strada Cometei, pe o suprafață de peste 3,8 hectare se propun mai multe blocuri (11 la număr) cu 1-2 nivele subsol, parter, 6 etaje și etaj restras, în total, peste 500 de apartamente. Arhitectul Mihai Schmidt arăta că viitorii locuitori ai zonei ar trebui să circule cu autobuzul și transportul public să fie organizat până în această zonă.

4. Studiu de oportunitate în vederea realizării PUZ pentru actualizarea documentației aprobate în 18.10.2007 prin HCL de Primăria Baciu pentru un ansamblu rezidențial. Prin documentație se propune construirea a 2 blocuri masive cu subsol, demisol, parter, 4 etaje și etaj retras și a încă 4 blocuri cu subsol, demisol, parter, trei etaje și etaj retras. Beneficiar este Assa Steel Sturctures și proiectant este Tri Arch, firma arhitectului Radu Spânu, membru în comisie. Prin proiect se propune edificarea a câtorva sute de apartamente dar și a unei baze sportive plus a unui parc.

Arhitectul Radu Spânu a argumentat în cadrul ședinței trecute că documentație sa ar trebui aprobată având în vedere că prin propunere se vor asigura spații de servicii la parterul construcțiilor dar se va amenaja prin proiect și o bază sportivă consistentă, pe un teren de peste 5000 de metri pătrați, plus un parc, investiții care vor contribui la creșterea calității vieții viitorilor locuitori.

La ultima ședință a spus că baza sportivă propusă va fi cu acces gratuit pentru locuitori doar 2-3 zile pe săptămână, în rest urmând să fie utilizată contra-cost deoarece “trebuie să fie și întreținută”.

Unul dintre cele trei proiecte pentru construirea de locuințe pe deal, în comuna Baciu, este în faza de Plan Urbanistic Zonal. Celelalte trei sunt în faza studiului de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal.

La ședința de urbanism din 16 ianuarie, s-au rediscutat “la pachet” aceste 4 proiecte pentru edificarea de locuințe în zona străzilor Magnoliei- Cometei și au fost respinse.

Toate proiectele au mai fost discutate la ședințele Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean de mai multe ori și au fost de fiecare dată amânate, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, trimițând investitorii să facă un parteneriat cu Primăria și să își asume în comun soluții de descongestionare și descărcare a traficului din zona acestor viitoare dezvoltări imobiliare.

Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță a indicat ca soluții lărgirea, prelungirea și amenajarea străzii Cometei până la conexiunea cu viitoarea Centură Metropolitană a Clujului, amenajarea de girații dar și lărgirea celorlalte artere care leagă zona de drumul național DN 1 F din Baciu, singurul care descarcă în prezent aglomerarea de blocuri construite pe dealul imobiliar din localitate. În schimb, investitorilor li s-a pus în vedere că pot construi mai înalt decât în mod normal.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.