Închide

Nicoară trebuie să răspundă dacă a făcut trafic de influență pentru Seplecan

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 10, 2018 0 746

Procesul în care fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, este judecat pentru că s-a folosit de o diplomă de licență falsificată pare să se întoarcă tocmai împotriva celor care i-au deconspirat înșelătoria. Senatorul Marius Nicoară e cel de la care a plecat informația – în interiorul PNL – cum că Seplecan era beneficiar al unei diplome falsificate, iar actualul președinte al administrației județene, Alin Tișe, a răspândit mai departe informația în mediul online. Nu peste mult timp, procurorii au demarat o anchetă, iar Seplecan a fost trimis în judecată, mai ales că el obținuse o serie de funcții importante în baza documentului care atesta că era absolvent de studii superioare.

În apărarea sa, Seplecan insistă să spună că nu a conștientizat că diploma era falsă, acuzându-i, totodată, pe liberali – mai ales pe Marius Nicoară cu care a fost prieten apropiat – că au complotat împotriva lui cu scopul de a-l îndepărta din politică. Mai mult, la înfățișarea de astăzi, Seplecan a scos un document important (foto sus), cu care încearcă să demonstreze că senatorul Marius Nicoară l-a sprijint inițial, intrevenind în favoarea sa pentru a fi numit în funcția  de director în cadrul companiei Electrica.

Documentul scos de Seplecan relevă, printre altele, un subiect dureros care trenează de ani de zile în spațiul românesc, legat de funcțiile bănoase din cadrul companiilor de stat care sunt sunt oferite/negociate în favoarea clientelei politice.

Audiat ca martor în procesul lui Seplecan, senatorul Marius Nicoară şi-a recunoscut semnătura de pe documentul de „recomandare” afișat mai sus. Era vorba de recomandarea pe care Nicoară o făcea la vremea respectivă în numele USL Cluj, alături de copreşedintele Remus Lăpuşan, pentru angajarea ui Mihai Sepecan la Electrica Distribuţie, ca şi director comercial. Documentul este extrem de important în economia procesului, deoarece procurorii l-au acuzat pe Seplecan că ar fi uzat de diploma fasă pentru concursul de angajare la Electrica, ori „recomandarea” lui Nicoară arată că acesta urma să fie numit oricum în funcţie.

Seplecan acuză un complot pentru demiterea sa de la conducerea Consiliului Judeţean Cluj, la care ar fi participat și David Ciceo, managerul Aeroportului şi Marius Nicoară, care ar fi dus la fabricarea dosarului de uz de fals a diplomei de studii pentru angajare.

În cadrul audierii, Nicoară a recunoscut că Seplecan a lucrat la Cabinetul său de Senator. El a admis că a cerut relaţii la Universitatea Spiru Haret, pentru a afla amănunte despre studiile lui Seplecan , după ce două persoane l-au sesizat cu o copie a diplomei, a căror identitate nu și-o aminteşte. Demersurile le-ar fi făcut după ce David Ciceo i-ar fi relatat că Seplecan, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean, blochează activitatea aeroportului. Nicoară a recunoscut că inițail el l-a ajutat pe Seplecan să devină preşedinte al executivului judeţean.

Ce nu a apucat să spune Nicoară e faptul că de la bun început el l-a ajutat pe Seplecan să evoluze politic, până în momentul în care a descoperit că ucenicul nu i se mai supune. Seplecan a pornit ca șofer pentru Nicoară, după ce a fost cooptat în PNL de la partidul România Mare (pe fondul unui scadal cu prostituate). Nicoară l-a ajutat apoi pe Seplecan să evolueze politic și adiministrativ. În 2012, Seplecan avea pretenția să candideze pe Colegiul 5 pentru un mandat de deputat, însă, de la București lucrurile au fost trasate în defavoarea sa, pe Colegiul respectiv fiind numit un liberal din afara organizației clujene, respectiv Radu Zlati, care era bun amic cu Crin Antonescu, președintele PNL de la vremea respectivă. Seplecan a considerat că Nicoară l-a lucrat pe la spate, iar de atunci ruptura dintre cei doi a fost definitivă.

Text și foto: Mihai Bacalu și Cosmina Fernoagă

Foto: Nicoară, la ieșirea de la audieri

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu