Închide

Negocierile pentru formarea noului guvern bat pasul pe loc. Principalele funcții în stat sunt dorite și de liberali și de USR-PLUS

ActualitatePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2020 0 232

Negocieri intense, sâmbătă, între liderii PNL, USRPLUS și UDMR în privința împărțirii principalelor funcții ale noului guvern de coaliție. Potrivit informațiilor G4Media, liderii politici n-au ajuns încă la un rezultat, dat fiind că niciunul dintre partide nu e dornic de compromisuri. Mai precis, PNL, care a obținut peste 25% din voturile alegerilor parlamentrare, are pretenția să ocupe atât funcția de premier cât și pe cea de președinte la Camera Deputaților. De cealaltă parte, reprezentanții USR-PLUS  (care au obținut 15% din voturi) solictiă ca cele trei funcții de conducere (de prim-ministru, de președinte la Senat și de președinte la Camerea Deputaților) să fie împărțite în mod egal, între PNL, USR-PLUS și UDMR.

Încă de la primele ore ale dimineții de sâmbătă, s-au conturat rapid două tabere. Pe de o parte PNL, principalul partid al viitoarei coaliții, care a cerut ca negocierile să pornească de la acceptarea faptului ca liberalilor să le revină atât funcția de premier (Florin Cîțu), cât și cea de președinte al Camerei Deputaților (Ludovic Orban). USR Plus și UDMR au refuzat acest aranjament și au cerut insistent ca cele trei funcții să intre în negocieri și să fie împărțite echitabil între cele trei partide care vor forma coaliția: șefia guvernului la PNL, șefia Camerei la USR Plus și, eventual, șefia Senatului la UDMR – relatează G4Media, citând surse intrene din PNL. Impedimentul nu a fost depășit, iar negocierile au fost suspendate temporar pentru pauza de masă.

S-a căzut, în schimb, la înțelegere în privința negocierilor privind strategia pentru digitalizare

Reamintim că în acest moment, Autoritatea pentru Digitalizarea României  (ADR) este condusă de clujeanul Sabin Sărmaș (care de asemenea a câștigat un mandat de deputat), fiind o structură aflată în directa subordonare a premierului.

Reprezentanții  PNL, USR PLUS și UDMR au anunțat că au bătut palma la capitolul Digitalizare, în cadrul negocierilor pentru formarea viitorului Executiv, fără însă să explice în ce fel s-au concretizat negocierile, și dacă într-adevăr structura ADR va fi transformată în Minister.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a transmis Dragoș Pâslaru, din partea PLUS.

„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul… XXI USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a spus și Cristian Ghinea, din partea USR.

„Astăzi am început negocierile pentru programul de guvernare al României din următorii patru ani. Pentru că vrem ca România să fie cu adevărat în secolul XXI astăzi am început negocierea cu capitolul Digitalizare. Acest capitol din programul de guvernare este acum finalizat și agreat de partenerii de la PNL și UDMR. Ținem aproape! USR la guvernare!”, a trasmis și Lucian Stanciu Viziteu, primarul Bacăului (USR).

Sursa Foto: gov.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu