Închide

Nasra: Cine a crezut că proiectul metrou este realizabil în 5 sau 10 ani este cel puțin naiv. Clujenii sunt insuficient informați pe marginea acestui subiect

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 21, 2023 0 390

Social-democratul clujean Horia Nasra apreciază că proiectul metroului e într-o continuă stagnare și că reprezentanții Primăriei Cluj Napoca nu își alocă timp suficient pentru realizarea acestui obiectiv în ciuda faptului că e cel mai ambițios proiect administrativ din ultimii 30 de ani din Transilvania.

Lansarea licitației pentru execuția metroului nu e nici pe departe o garanție că proiectul se va realiza, apreciază Nasra.

„Vorbim de un obiectiv de infrastructură important, pe măsura forței economice și a prestigiului universitar de care se bucură Cluj-Napoca, cel mai occidental oraș al României. Este îmbucurător faptul că a fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția metroului din Cluj-Napoca, câștigătorul urmând să fie anunțat la finalul acestei luni, însă având în vedere explozia de termene mai mult sau mai puțin avizate, cu referire la realizarea/finalizarea introducerii metroului în Cluj-Napoca, sunt necesare unele completări, precizări”, transmite Horia Nasra.

Acesta arată că încă de la începutul lansării proiectului a solicitat consilierilor locali și primarului să fie analizate  celor cinci modele de rețele de metrou din orașe asemănătoare municipiului Cluj-Napoca.

„Am spus că nu trbuie să inventăm noi nici focul, nici roata și am propus studierea cu atenție a celor cinci modele de rețele de metrou din orașe asemănătoare cu Cluj-Napoca – Metro de Bilbao, Metropolitana di Brescia, Metropolitana di Catania, Métro de Lausanne, Métro de Lille și Métro de Rennes. Cine a crezut că un astfel de proiect este realizabil în 5 sau 10 ani este cel puțin naiv, și în mod obiectiv, luând în calcul și posibilitățile de finanțare, este un proiect la care trebuie să pună cărămizi cel puțin o generație” a declarat Nasra, care este și unul dintre cei mai vechi susținători ai proiectului, prin intermediul campaniei „Metrou Cluj”.

Un alt tânăr social-democrat clujean, Alin Danci, afirmă că ar fi utilă crearea unei comisii speciale pentru proiectul metroului.

„Utilitatea unei astfel de comisii a fost deja probată în toate proiectele de succes, de introducere a metroului în oraşe din Europa – dacă luăm ca exemplu şi introducerea metroului în Bilbao, în 1971, conducerea Provinciei Vizcaya, Consiliul Local din Bilbao și Camera de Comerț au creat o comisie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de infrastructură din Bilbao. Având în vedere expertiza profesională a cercetătorilor clujeni, recunoaşterea internaţională a profesorilor universitari, componenţa comisiei nu trebuie să constituie o problemă: reprezentanţi ai mediului universitar (în special UTCN), ingineri, proiectanţi, arhitecţi, consilieri locali din toate partidele şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai comunelor limitrofe municipiului” a transmis Alin Danci,

Un model de bună relaționare între autorități și cetățeni este cazul Brescia, precizează un al treilea tânăr social-democrat, Vladimir Dan.

„Dacă municipalitatea lua în considerare, încă de acum doi ani, exemplul metroului din Brescia pentru a duce în discuţie tema metroului, trebuia să ţină cont de consultarea publică făcută de autorităţile italiene. Prin intermediul unei comisii, timp de doi ani, între 1986 și 1987 municipalitatea din Brescia a realizat o analiză privind costurile, impactul acestui proiect asuprea vieții de zi cu zi a cetățenilor și, totodată, s-au efectuat anumite controale detaliate cu privire la punerea în aplicare a acestui proiect” a transmis Vladimir Dan.

Cei trei social-democrați afirmă că este insuficientă informarea clujenilor pe tema proiectului metrou.

„Să pui pe un site câteva informații tehnice și să organizezi dezbateri publice la care să participe doar 50 de clujeni, în cel mai bun caz, este aproape ca și când nu ai explica nimic. Un proiect de o asemenea anvergură, dă peste cap un oraș întreg din momentul în care începi proiectul și până îl finalizezi”, informează aceștia într-un comunicat de presă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu