Închide

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj duce exponate în Statele Unite, la o expoziție în care participă în total șase muzee din România

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 30, 2023 0 265

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj duce exponate în Statele Unite, la o expoziție în care participă în total șase muzee din România.
Muzeul Național de Istorie a României participă la expoziția internațională ”First Kings of Europe” ce se va deschide la Field Museum of Natural History din Chicago, din Statele Unite. Expoziția are loc în cadrul prestigiosului Field Museum of Natural History de mâine până în 28 ianuarie anul viitor.
Expoziția internațională ”First Kings of Europe” este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, inițiat în urmă cu șase ani sub coordonarea Field Museum și este prezentată în trei destinații – SUA în New York și Chicago și respectiv Canada, la Gatineau. În expoziție participă peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale cu peste șapte sute de artefacte arheologice preistorice de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.
Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituții muzeale, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj, Complexul Muzeal Național din Piatra Neamț, Muzeul Civilizatiei Gumelnița din Oltenița, Muzeul Olteniei din Craiova și Muzeul Județean Buzău. În cadrul expoziției ”First Kings of Europe” este prezentată, împreună cu alte exponate din colecții muzeale din țările amintite, o selecție de aproape o sută de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile muzeelor românești amintite mai sus.
Sunt prezentate în expoziție o serie de descoperiri arheologice de primă importanță din România precum ”Soborul zeițelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad – o selecție, tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, selecții din  tezaurul de la Perșinari, tezaurul de la Hinova , depozitul de obiecte din bronz și fier de la Tărtăria și, tot selectiv, inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol și Peretu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare