Închide

Muzeu multimedia inedit la Castelul Banffy din Bonțida unde are loc Festivalul Electric Castle. Se va deschide în noiembrie iar vizitatorii vor parcurge partea interactivă a expoziției cu ajutorul unei tablete pe o vor primi la intrare

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 23, 2022 0 530

Aripa neogotică, proaspăt restaurată la interior, se va transforma într-un muzeu dedicat ultimului proprietar, Miklós Bánffy. Muzeul va fi unul multimedia și se va deschide în luna noiembrie, au arătat proiectanții de la Atelier Mass, cei care se ocupă de proiect.
„Este vorba despre o expoziție permanentă care va debuta din noiembrie. Întreaga expoziție se dezvoltă în jurul personalității complexe a lui Miklós Bánffy și expune diferitele lui fețe/fațete. Expoziția este organizată în următoarele încăperi: spațiul introductiv, spațiul expozițional principal, sala multimedia și logia. Vizitatorul va parcurge partea interactivă a expoziției cu ajutorul unei tablete pe care o primește la intrare. Încă de la intrarea în spațiul expozițional se reliefează polivalența personajului Miklós Bánffy care este descompusă ulterior pe parcursul expoziției în fragmente, în fațete, pentru a cuprinde diferitele personalități și realități ale acestuia. Astfel același om se identifică în diferite roluri: omul scriitor, omul artist grafic, omul teatrului, omul familist. Aceste roluri la rândul lor se întrepătrund în diverse contexte și scenarii ale vieții lui Miklós Bánffy. Firul narativ al vieții acestuia este expus prin fragmente de text, de imagine și de filmări. Spațiul expozițional principal are în prim plan o instalație unitară care prezintă mai multe unghiuri ale existenței lui, în timp ce sala multimedia reflectă un univers multidimensional. Logia readuce privitorul la realitatea postexistențială a personajului nostru, reflectând asupra schimbărilor castelului de la Bonțida și familiei sale”, au arătat proiectanții de la biroul Atelier Mass, cei care se ocupă de proiectul de amenajare, pentru Actualdecluj.ro.
Castelul e concesionat de Fundația Transylvania Trust care și-a asumat reabilitarea sa 

„Castelul Bánffy de la Bonţida, unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania, este concesionat din 2008, pe 49 de ani, de către Fundația Transylvania Trust de la Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, contesă trăieşte în Maroc (anul acesta contesa a împlinit 98 de ani, potrivit fundației).

În cadrul contractului concesional,  Fundaţia și-a asumat să reabiliteze castelul şi să înființeze în clădiri un centru cultural şi de specializare. În 2000, castelul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch. Încă de atunci Fundația a mobilizat fonduri internaționale și a pus la punct diverse programe pentru reabilitarea monumentului. Detalii AICI despre programe si amenajările făcute până în prezent. Finanțări importante au venit de la statul ungar, prin Ministerul Culturii de acolo dar și din proiecte cu bani europeni sau fonduri norvegiene. Din 2014, la Castel din Bonțida se derulează festivalul Electric Castle, grație unui parteneriat al organizatorilor cu Fundația Transivania Trust prin care festivalul și-a asumat să susțină cu fonduri lucrările de restaurare. Spre exemplu, unul dintre sponsorii festivalului, un retailer activ pe piața din România a donat circa 540.000 de lei pentru lucrările de modenrizare, din 2019, până în prezent. Potrivit unui comunicat al Lidle, fondurile alocate în 2022 urmau să fie folosite pentru lucrări de racordare la energie electrică și modernizarea celei existente. Fundația închiriază castelul și pentru diverse evenimente. Aici funcționează și o cafenea. În 2019, oficialii Fundației Transylvania Trust arătau că, pentru renovarea completă a castelului ar fi nevoie de 5-7 milioane de euro, potrivit declarațiilor din media locală, subliniind lucrările deja realizate „clădirea fostei bucătării în proporție de 90%, clădirea Miklós în proporție de 70%, curtea de onoare în proporție de 30%, clădirea principală în proporție de 10%, respectiv clădirea morii în proporție de 40%”. Directorul programului de reabilitarea al castelului este Hegedus Csilla.

FOTO: aripa unde va functiona muzeul și simulare cu felul în care va arăta spațiul expozițional

sursă: Atelier Mass/Facebook

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare