Închide

Mobilitatea verde devine fiebinte la Cluj pentru două zile/Cele mai noi mașini electrice, vehicule din programele de cercetare ale UTCN dar și primul prototip de mașină electrică conceput pe plan local se aliniază la Smart Mobility Cluj pentru a fi testate de către clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 07, 2023 0 865

Peste 50 de expozanți și parteneri vor expune, timp de două zile, elemente și concepte de mobilitate sustenabilă pe explanada  BT Arena & Cluj Arena în cadrul ediției a V-a a festivalului SMART Mobility Cluj, programată în 9 și 10 iunie. De la cele mai noi modele de autoturisme electrice/hybrid, la cele mai interesante tipuri de biciclete, scutere, trotinete, motociclete electrice și până la prototipurile de vehicule electrice aflate pe lista proiectelor de cercetare ale Universității Tehnice Cluj-Napoca, toate se aliniază în fața publicului clujean. La ediția de anul acesta va veni și mașina electrică, 100% românească – prototipul Ecar Concept dezvoltat de startup-ul din Cluj, Newcar4future, prezentată anul trecut în cadrul Innowave Summit 2022, organizat în oraș. Compania Alstom, care va lucra la metroul din Cluj, fiind parte din asocierea cu care Primăria a semnat contractul de proiectare și execuție, este partenerul ediției și va prezenta în cadrul evenimentului concepte și soluții integrate în mobilitatea urbană, inclusiv soluții de transport pe cale ferată.

 

În zilele de 9 și 10 iunie, se va desfașura pe esplanada, într-o atmosferă plină de relaxare, cu surprize și momente interesante, o nouă ediție, cea cu numărul 5, a Smart Mobility Cluj în cadrul căreia pasionații  de tehnologii și mobilitate „verde” vor putea vedea, testa și se vor putea conecta cu cele mai noi modele și concepte din domeniu. Anul acesta, organizatorii au pregătit pentru participanți și o zonă de street food dar și concerte.

În cadrul Smart Mobility Cluj sunt programate expuneri de autovehicule electrice / hibrid – cele mai noi modele ale mărcilor participante, expuneri de soluții de micro-mobilitate, prezentări de modele prototip din activitatea de cercetare academică și privată (vehicule cu propulsie nepoluantă dezvoltate în cadrul UTCN, dar și prototipul Ecar Concept dezvoltat de start-up-ul din Cluj, New Car 4 Future, în cadrul căruia acționar este și fondatorul Arobs, Voicu Oprean), prezentări de proiecte, produse și concepte de mobilitate sustenabilă – (stații, dotări, stații de parcare biciclete, parcări smart city), prezentări de aplicații de inteligență artificială, lansarea unor noi soluții de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

În prima zi a evenimentului, seara, este programata și o prezentare a tehnologiilor luminilor utilizate la modelele verzi de vehiccule electrice din cadrul festivalului. Clubul proprietarilor și iubitorilor de mașini Tesla va fi prezent și anul acesta în cadrul Smart Mobility Cluj. Deja în Cluj, Tesla este a treia cea mai cumpărată mașină electrică, potrivit datelor instituțiilor de profil pe 2022.

De asemenea, în cadrul evenimentului este programat și un workshop pe soluții de dezvoltare urbană durabilă la care va participa, alături de UTCN și compania Alstom, partea a echipei care va construi metroul din Cluj. Primăria Cluj, partener al evenimentului, va prezenta și stadiul proiectelor de mobilitate verde din oraș.

Clujenii vor putea testa vehiculele electrice și hibrid ale expozanților și vor avea parte și de un concurs cu premii surpriză.

Programul evenimentului:

Ziua 1 – Vineri -9 iunie
16:00 Deschiderea oficială a evenimentului
16:15 – Deschiderea zonelor de test și demonstrații vehicule sustenabile
16:15 – 22:00 – Prezentări / Networking / Relaxare printre tehnologii durabile
18:30 – Concert The Beat
21:30 – Smart City Lights – Tehnologia luminii în mobilitate
22:00 – Închidere Ziua 1

Ziua 2 – Sȃmbată – 10 Iunie
10:00 Deschidere Ziua 2
10:15 – Deschiderea zonelor de test și demonstrații vehicule sustenabile

12:00 – 14:00 – Workshop-uri și prezentări tematice:
• ALSTOM – Global Mobility Partner – prezintă concepte și soluții integrate în mobilitatea urbană, inclusiv soluții de transport pe cale ferată
• UTCN – Formula Student ART TU – prezentare vehicule electrice din programele de cercetare
• NC4F – Cercetare in tehnologiile viitorului – prezentare vehicul prototip
• Primăria Cluj-Napoca – Proiecte de sustenabilitate metropolitană – Pavilionul Partenerilor
• Dezbatere; Concurs cu premii; Alte surprize

14:00 – Momentul comunității sustenabile
Premiul Smart Mobility Cluj 2023 – dedicat vizitatorilor

14:00 – 20.00 – Prezentări / Networking / Relaxare printre tehnologii curate
20:00 – Închiderea evenimentului
Nota – Programul poate suferi modificări.

Smart Mobility Cluj este dezvoltat de Asociația Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică (CREESC) cu sediul în Cluj-Napoca în parteneriat cu Transylvania Evolution. Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

Asociația Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică – (CREESC) este o asociație clujeană non-profit, înființată în anul 2014, ce reunește companii și experți dedicați sectoarelor cu impact în sustenabilitatea comunității, urmărind prin proiectele sale să cultive și să accelereze dialogul și implementarea soluțiilor de eficiență energetică, a inovațiilor tehnologice și a oportunităților de cercetare, colaborare și finanțare din aceste sectoare.

Transylvania Evolution este o companie de consultanță din Cluj-Napoca, cu focus în implementarea de concepte și proiecte de dezvoltare urbană durabila.

(La Smart Mobility 2023 echipa ART TU a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca va prezenta primul monopost electric de Formula Student din ţară! Scopul competiţiei este acela de a evalua competenţele inginereşti ale studenţilor, aceştia trebuind să construiască vehicule de competiţie în conformitate cu rigorile unui regulament impus. Echipa este formată din aproximativ 50 de studenţi de la majoritatea facultăţilor UTCN şi înglobează arii variate de studii, datorită multi- şi interdisciplinarităţii proiectului.)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare