Închide

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, împăciuitor de la Cluj: „Nouă ne-ar prii dacă n-am mai fi tema campaniilor electorale din România”. Kelemen Hunor: Iohannis să își ceară scuze

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 26, 2020 2 980

Aflat într-o vizită de curtoazie în România, ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a susținut că Guvernul maghiar intenționeză să-și reia planul de ajutorare pentru comunitatea maghiară din Transilvania, lansând totodată un apel către autoritățile române să se raporteze la comunitatea maghiară ca la o resursă valoroasă a țării, care contribuie la dezvoltarea României.

„Ne dorim să avem relaţii pozitive, bune, cu România, pentru că acesta este şi interesul comunităţii maghiare din România. Noi rugăm autorităţile din România să privească comunitatea de 1,5 milioane de maghiari din România ca pe o resursă valoroasă, care ne leagă pe noi, românii şi maghiarii, o resursă care contribuie la performanţele țării. Aşadar, rugăm autorităţile din România să ajute comunitatea maghiară să-şi folosească emblemele naţionale, limba maternă şi să-şi păstreze tradiţiile”, a comentat Peter Szijjarto.

Marți dimineața, Szijjártó Péter s-a întâlnit la București cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în scopul stingerii conflictului diplomatic dintre România și Ungaria, care a luat proporții semnificative după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, care a sugerat că PSD s-a înțeles cu UDMR „să dea Ardealul ungurilor”.

Aurescu a apreciat că nici politicienii maghiari nu mai trebuie să facă declarații în contradictoriu, atunci când vin pe teritoriul țării noastre și a informat că partea ungară a accept un dialog constructiv în sensul acesta. „Orice declarații în această perioadă vor duce la deteriorarea relației bileterale și nu ne dorim acest lucru”, a spus ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor:  Eu vorbesc despre ce vreu eu, nimeni nu îmi dă instrucțiuni/Iohannis să își ceară scuze

Câteva ore mai târziu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ieșit în conferința de presă la Cluj, alături de ministrul maghiar Szijjártó Péter, și l-a contrazis direct pe Aurescu. Ba mai mult, liderul UDMR a apreciat că pentru a depăși acest conflict, președintele României, Klaus Iohannis, ar trebui  să-și ceară scuze.

„(…) În ultima perioadă s-a creat o atmosferă anti-maghiară în România, politicienii se întrec în declarații anti-maghiare și sper să nu devină acesta un maraton pentru ei, sper să ajungem la sfarșitul acestei situații. (…) A fost realizat un sondaj de opinie care ne arată că majoritatea românilor nu împărtășesc viziunea președintelui României, și nu consideră că maghiarii sunt inamicii statului. (…) Faptul că o bună parte dintre români dezaprobă declarațiile șefului statului este important pentru noi. Putem păși acum mai departe, dar nu sunt de acord cu opinia celor care ne spun ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme. Eu, ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu, nu accespt instrucțiuni. Consider că vom putea păși mai departe, cu o simplă declarație de scuze. Știu, în România nu este la modă să îți ceri cuze, dar pentru toate lucrurile există câte un început”, a comentat preșdintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ministrul de Externe al Ungariei s-a arătat mai diplomat, afirmând că ideal ar fi ca disupta politică din România să nu mai aibă în colimator partea maghiară.

„Noi suntem conştienţi de faptul că România se află în faţa unor campanii electorale. Dar nouă ne-ar prii  mult dacă Ungaria n-ar mai constitui tema acestor campanii. (…) Se apropie ziua de 4 iunie (Tratatul de la Trianon). Noi, în relaţiile noastre cu România, ne dorim respect reciproc. Dar acest respect reciproc înseamnă să acceptăm, sau cel puţin să înţelegem, că acelaşi eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două naţiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele și mai triste momente ale istoriei Ungariei. Dar acest lucru nu trebuie să însemne o relaţie negativă. Noi acceptăm acest fapt istoric al Ungariei şi toto ce ne dorim este să clădim relaţii pozitive în viitor. Și suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a spus Szijjártó Péter.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: „Nu-i poţi cere unui copil să celebreze moartea mamei sale” (cu referire la Tratatul de la Trianon și la inițiativa politicienilor români de a declara ziua de 4 iunie, zi de sărbătoare)

„Eu pot accepta faptul că ziua de 4 iunie este o zi bucuroasă pentru comunitatea românească, dar trebuie să înţelegeţi că din perspectiva maghiarilor această zi nu este una de bucurie, pentru că a fost ziua în care noi am ajuns în minoritate. Deci, nu ne puteţi cere să celebrăm această zi, precum nu puteţi cere unui copil să celebreze moartea mamei. Dar, totuşi, putem să proiectăm un viitor împreună (…), pentru că în Europa Centrală, în această regiune, avem nevoie unii de ceilalţi şi trebuie să trăim în pace şi cu respect reciproc, trebuie să păşim dincolo de aceste greutăţi, pentru că nu suntem inamici”, a spus Kelemen Hunor.

Sursa Foto: Facebook/Kelemen Hunor

2 comentarii

  1. […] „(…) În ultima perioadă s-a creat o atmosferă anti-maghiară în România, politicienii se întrec în declarații anti-maghiare și sper să nu devină acesta un maraton pentru ei, sper să ajungem la sfarșitul acestei situații. (…) A fost realizat un sondaj de opinie care ne arată că majoritatea românilor nu împărtășesc viziunea președintelui României, și nu consideră că maghiarii sunt inamicii statului. (…) Faptul că o bună parte dintre români dezaprobă declarațiile șefului statului este important pentru noi. Putem păși acum mai departe, dar nu sunt de acord cu opinia celor care ne spun ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme. Eu, ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu, nu accespt instrucțiuni.”, a comentat preșdintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Actual de Cluj. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare