Închide

Ministrul Sănătății: „Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă”

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - mart. 15, 2022 0 182

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat la rfi.ro că, odată cu ridicarea restricțiilor în România, trendul descendent al infectărilor a continuat și că e posibil să se ajungă la o stabilizare. Despre un val șase al pandemiei, Rafila a spus că el poate fi luat în calcul doar din toama acestui an.

„O să urmărim cu atenție acest lucru, încă nu este suficient timp, avem doar o săptămână. Deja, în această săptămână, putem să avem primele estimări, pentru că trendul descendent a continuat, rămâne de văzut dacă acest trend va continua panta descendentă sau se va ajunge la o stabilizare. Eu sper ca prima variantă să fie cea cu care să ne confruntăm”, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la rfi.ro, întrebat dacă autoritățile se așteaptă ca odată cu ridicarea restricțiilor că crească din nou numărul de cazuri de COVID-19.

În contextul în care în Franța, Germania, Italia, Austria a început să crească din nou numărul de infectări, la fel și în China, Rafila a spus că situația nu este îngrijorătoare în condițiile în care creșterea cazurilor nu se înregistrează și în spitale.

„Este o situație cu totul diferită între China și Europa, nu cred că e o comparație care stă în picioare. În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special varianta Omicron a circulat mai puțin, de asta nu aș face astfel de comparații. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publicăȚ, a mai spus Allexandru Rafila pentru aceeași sursă.

Despre un eventual val 6 al pandemiei, oficialul a arătat că acesta poate fi luat în calcul doar din toamnă și doar în condițiile în care va circula o nouă tulpină a virusului.

„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, a mai spus oficialul la rfi.ro.

sursă foto: captura Digi 24

Nici un comentariu

Scrie un comentariu