Închide

Ministrul Sănătății: Măsura de compensare pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin începe să dea rezultate

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - ian. 30, 2024 0 269

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că femeile din România au început să arate interes faţă de vaccinarea anti-HPV, susţinând că decizia statului de a compensa acest vaccin, care nu este unul ieftin, le încurajează pe multe femei în a lua hotărârea pro-vaccinare, transmite News.ro.

”Există interes pentru vaccinarea HPV, şi un interes tot mai mare. Am încercat să oferim această posibilitate femeilor cu vârsta între 19 şi 45 de ani, chiar puţine ţări fac lucrul ăsta, dar noi trebuia să-l facem, pentru că incidenţa cea mai mare a cancerului de col uterin afectează exact această categorie de femei – ele se pot vaccina. Cunosc foarte multe femei care se vaccinează. Vaccinul nu e tocmai ieftin şi cred că această compensare de 50% le ajută în decizia pe care o au de luat, mai ales că e un vaccin care, practic, nu are reacţii adverse decât extrem de rar”, a afirmat medicul Alexandru Rafila într-o emisiune la TVR Info, luni seara (30 ianuarie).

El a atras atenţia că ”este legată în proporţie de sută la sută infecţia cu unele virusuri papiloma de apariţia cancerului de col uterin, dar şi a altor tipuri de cancere, inclusiv la bărbaţi”.

Potrivit ministrului, România asigură vaccin gratuit anti-HPV fetelor şi băieţilor cu vârste între 11 şi 18 ani. Pentru femeile peste 18 ani şi până în 45 de ani, medicul de familie prescrie reţeta compensată pentru o reducere de 50% a preţului serului.

Vaccinul costă peste 600 de lei, potrivit datelor din farmacii, pentru o singură doză. În funcție de vârsta celor care se vaccindează sunt recomandate două, respectiv trei doze.

Alexandru Rafila a adăugat că România începe să recupereze decalajul pe care îl avea, comparativ cu alte state europene, în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV.

”Începem să recuperăm decalajul. Noi am introdus această vaccinare în 2008 prima dată, s-a renunţat prin 2010, pentru că a fost un mare eşec, atunci nu a fost o campanie de informare nici pentru medici, nici pentru populaţia generală”, a afirmat ministrul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu