Închide

Ministrul Sănătății: La ședința convocată de premier analizăm scenariile pentru a încetini răspândirea Omicron / E nevoie de noi măsuri până ne lămurim ce este cu această tulpină

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - dec. 05, 2021 0 158

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că la ședința convocată de către premierul Nicolae Ciucă, duminică, de la ora 11.00, vor fi analizate diverse scenarii pentru încetinirea răspândirii Omicron în România, și că vor trebui luate măsuri probabil temporare și care să fie aplicabile.

„Este o ședință convocată de domnul prim-ministru. (…) Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care vor putea fi luate încât să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit g4media.ro

„Noi analizăm diverse scenarii, nu merge cu propuneri pe care să le aprobe premierul, analizăm scenarii astfel încât să găsim un set de propuneri. (…) Aplicabilitatea măsurilor totdeauna este un element care trebuie luat în considerare atunci când decizi o strategie”, a subliniat Rafila.

Acesta a precizat că Ministerul Afacerilor Externe a realizat un raport privind diverse măsuri puse în aplicare în spațiul european.

„Încercăm să facem astfel încât să întârziem, trebuie să fim realiști. Probabil că în România există și alte cazuri de infectare cu Omicron. Înainte de 24 noiembrie au intrat multe alte persoane din spațiul sud-african. Măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru limitarea transmiterii”, a menționat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că veștile bune în cazul celor două persoane confirmat cu Omicron în România simptomele sunt minore, una fiind asimptomatică. „Nu sunt probleme deosebite. Ele au fost vaccinate, ceea ce constituie încă o pledoarie că vaccinul oferă protecție chiar dacă îmbolnăvirea se produce”, a adăugat acesta.

Persoana cu simptome minore prezintă „dureri în gât, pare o răceală banală”. Cele două vor continua să stea în izolare timp de 14 zile.

Context.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, după confirmarea primelor infectări cu Omicron în România, că va dispune „măsurile care se impun”, după consultarea cu specialiștii, pentru că „nicio clipă nu trebuie pierdută”. Premierul are duminică o ședință cu Alexandru Rafila, Raed Arafat și Adriana Pistol.

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021, a anunțat Ministerul Sănătății, potrivit g4media.ro

Citește și

Au fost confirmate primele două cazuri cu tulpina Omicron în România

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare