Închide

Ministrul Sănătății despre recordurile de infectări cu SARS-CoV-2: Nu sunt cifre neașteptate și este posibil ca săptămâna viitoare creșterea să continue

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - ian. 26, 2022 0 152

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul record de infectări nu este o surpriză având în vedere că pentru prima dată s-au făcut aproape 110.000 de teste. Nu sunt cifre neașteptate și este posibil ca săptămâna viitoare creșterea să continue, a spus ministrul. El a adăugat că momentan nu sunt motive de panică, că regulile trebuie respectate și vaccinarea încurajată.

„Ne așteptam ca azi să fie acest număr, ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost puțin mai redusă. Azi s-au efectuat pentru prima dată aproape 110.000 teste. Acest număr (de infectări – n.r.) e preocupant, dar nu putea fi exclus, așa cum a reieșit din scenariile pe care Ministerul Sănătății și INSP le-au prezentat acum două săptămâni. E un număr de cazuri care e similar cu ce se întâmplă în alte țări. Spre exemplu, în Danemarca au fost ieri 43.000 de cazuri, în Cehia 30.000 de cazuri, în Portugalia 57.000 cazuri. Nu sunt cifre neașteptate. Din cauza asta am estimat o astfel de evoluție generată de Omicron. Venim după patru – cinci zile în care testarea a fost mai redusă. Azi ne referim la situația zilei de marți, prima zi de lucru după minivacanță (…) Nu există acum motive de panică, fiecare trebuie să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea pentru categoriile la risc. Școlile rămân deschise pe baza algoritmului stabilit legat de focare. E bine că Ministerul Educației a reluat programul de testare, dar mai trebuie lucrat că aceste teste să fie efectuate și să fie efectuate corect. Copiii cu simptome trebuie ținuți acasă. Cazuri grave avem încă cu Delta, mai reprezintă 20% din îmbolnăviri și asta se reflectă la pacienții care sunt la ATI (…) Ne preocupă acum asigurarea asistenței medicale pentru toate categoriile de pacienți. Anul trecut am avut supramortalitate fără precedent în România doar în primele 11 luni 2021 a fost record pentru perioada postbelică. Încercăm cât putem să oferim asistență medicală și să găsim soluții ca la nivelul unităților medicale, personalul medical când intră în activitate să poată beneficia de testare. Au apărut focare și la personalul medical”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de Digi24.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu