„Vrem un singur lucru: să tratăm pacienții cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticul de care este nevoie”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a precizat că fenomenul apariției bacteriilor multirezistente, cele care provoacă infecțiile grave, mai ales în spitale și care pun viețile în pericol poate fi ținut sub control dacă avem o politică corerentă în ceea ce privește utilizarea antibioticelor.

„Populația generală trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotice decât pe bază de prescripție medicală, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotice rămase la domiciliu după o altă afecțiune, că informația și rețeta trebuie eliberată de medic, nu la insistența pacientului, ci atunci când medicul consideră că este necesar. Și farmaciile trebuie să înțeleagă și ele la rândul lor că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de rețetă.

În momentul în care o farmacie eliberează antibiotic acest lucru e consemnat, pentru că o rețetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic și trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să știm care este consumul, care este structura consumului și să știm sigur că antibioticul nu se eliberează în farmacie decât atunci când există o prescripție dedicată și asumată pentru acel antibiotic.

Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice. Antibioticele alături de vaccinuri reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina în ceea ce privește creșterea duratei de viață și a calității vieții, dar ele trebuie utilizate cu precauție, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie și produsul de care este nevoie într-o anumită infecție”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că nu limitează dreptul de prescriere niciunui medic, „dar acest lucru trebuie foarte bine controlat”.

sursa foto: catena.ro