Închide

Ministru clujean în noul guvern de coaliție PSD-PNL-UDMR / Vasile Dîncu a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare reunite, pentru Ministerul Apărării

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - nov. 25, 2021 0 794

Din noul guvern de coaliție, format din PSD-PNL-UDMR, sub conducerea premierului desemnat Nicolae Ciucă, face parte și social-democratul clujean, Vasile Dîncu.  În cadrul audierii în comisiile parlamentare reunite, Dîncu a primit, mircuri, aviz favorabil pentru acest portofoliu, împreună cu ceilalți social-democrați care de asemene au  preluat ministere de forță, precum Finanțele, Economia și Transporturile.

Numit nu demult președinte al Consiliului Politic Național al PSD, clujeanul Vasile Dîncu nu este agreat de către toți liderii social-democrați de la nivel central, fapt care, însă, nu l-a împiedicat să se poziționeze pe o poziție de forță în negocierile cu liberalii și să fie propus și pentru un portofoliu ministerial important din partea PSD.

Fost premier, actualmente europarlamemtar, social-demcoratul Mihai Tudose este cel care a criticat în termeni duri propunerea ca Vasile Dîncu să preia Ministerul Apărării în guvernul Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut pentru g4media.ro că Tudose s-a declarat nemulțumit de situație, la o șdință a partidului care a avut loc luni, dar a justifcat că prezența clujeanului Vasile Dîncu în Guvernul Ciucă este dorită de organizațiile PSD din Ardeal.

„Știm că Ardealul nu e un fief al PSD, dar trebuie să fie reprezentat în acest guvern, iar decizia mai multor filiale din Ardeal a fost ca dlomnul Dîncu să îi reprezinte în guvern. Domnul Tudose a avut o opinie în Consiliul Politic Național și e normal să aibă și altă opinie decât majoritatea”, a spus Ciolacu conform g4media.ro

Vasile Dîncu a fost ministru al Dezvoltării în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Născut în 25 noiembrie, 1961, în Runcu-Salvei, județul Bistriţa Năsăud, Dîncu este un cunoscut sociolog, profesor universitar clujean, dar și strateg politic, fiind unul dintre artizanii Partidului Social Democrat.

Dîncu s-a înscris în PSD în 1999, iar 2000 fonda Institutul Metromedia Transilvania. În Guvernul Năstase a fost ministru al Informaţiilor Publice (decembrie 2000 – aprilie 2003). În urma restructurării guvernamentale, Ministerul Informaţiilor Publice s-a transformt în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, structură pe care Dîncu a condus-o până în 2004. În urma neînțelegerilor cu liderii PSD din zona de sud,  Vasile Dîncu s-a retras treptat din partid și din prim linie a vieții politice. A revenit în 2015 în Guvernul Tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în postura de ministru al Dezvoltării. După plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, Dîncu a fost cooptat din nou în schema centrală de conducere a partidului care l-a consacrat, preluând funcția de președinte al Consiliului Politic Național al PSD. De asemenea, la nivel de Cluj, Dîncu are control total la nivelul organizației județene a PSD.

Guvernul Nicolae Ciucă:

Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu (PSD)

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)

Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu (PNL)

Ministerul Economiei –  Marius Humelnicu (PSD)

Ministerul Energiei – Virgil Popescu (PNL)

Ministerul de Interne – Lucian Bode (PNL)

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (PNL)

Ministerul Muncii – Marius Budăi (PSD)

Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Ministerul Apărării – Vasile Dîncu (PSD)

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu (apolitic, susținut de PNL)

Ministerul Mediului – Tanczos Barna (UDMR)

Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului – Daniel Cadariu (PNL, deputat de Suceava, susținut de Gheorghe Flutur)

Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu (PSD)

Ministerul Digitalizării – Florin Roman (PNL)

Ministerul Tineretului și Familiei – Gabriela Firea (PSD)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu