Închide

Ministerul Sănătăţii: transplant pancreatic nelegal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj

ActualitateSănătateSinteză știri locale by Actual de Cluj - apr. 19, 2017 1 428

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condiţiile în care nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP Cluj, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de Mediafax. ”Problema nu e tranşată”, răspunde şeful ICUTR. Oficialii ministerului arată că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016, potrivit răspunsului la o interpelare adresată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, transmis marţi corespondentului MEDIAFAX. Menţionăm că este vorba de perioada fostei guvernări tehnocrate, iar între timp conducerea ministerului s-a modificat. Ştirea integrală AICI

”Activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru unitatea sanitară care a suplimentat activitatea medicală cu activitatea de transplant pancreatic şi nici solicitare în acest sens din partea conducerii ICUTR. Prin actul de control au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic”, se arată în răspunsul ministrului.

De asemenea, în urma controlului s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei. ”Din analiza datelor se observă că institutul nu a efectuat o utilizare eficientă a sumelor alocate pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul programului de transplant şi nu a disponibilizat la timp sumele neangajate”, se mai arată în răspuns.

Directorul ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că problema transplantului pancreatic este încă în dispută, după ce fosta conducere a institutului a contestat raportul de control al Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte datoriile acumulate, institutul a pus în aplicare o serie de măsuri pentru plata acestora, care vizează creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor. ”Am trecut la analiza unor contracte, la unele am renunţat, şi am început să plătim furnizori, să plătim din urmă datorii”, a spus Silviu Moga.

La începutul lunii martie, Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro. Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătăţii de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, ar fi direct responsabili de această situaţie, acuzaţie negată de Lucan.

Vezi şi:

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, în pragul falimentului. Cine e responsabil?

Un comentariu

  1. Cand Christian Barnard a facut primul transplant de inima a comis o ilegalitate; nu avea competenta in transplant. Cand Tomas Starzl a comis primul transplant de ficat a comis o ilegalitate; nu avea competenta in transplantul de ficat (de altfel primul pacient a si murit). Trebuie oprite asemenea crime! Numai oamenii cu competenta pot aduce progres.

Scrie un comentariu

Articole similare