Închide

Ministerul Sănătății, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: Un institut regional la Timișoara și secții noi în alte spitale din țară au fost selectate pentru finanțare prin PNRR

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - feb. 04, 2023 0 52

Un institut regional de oncologie la Timișoara și secții noi în alte spitale din țară au fost selectate pentru a fi finanțate în cursul acestui an prin PNRR, transmite Ministerul Sănătății, într-un mesaj public, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un moment simbolic care responsabilizează Ministerul Sănătății și sistemul de sănătate din România pentru reducerea inegalităților privind accesul la servicii medicale de diagnosticare și tratament pentru pacienții oncologici, în paralel cu dezvoltarea programelor de prevenție”, transmite Ministerul Sănătății, pe pagina de Facebook a instituției.

Oficialii spun că lucrează la actualizarea legislației și dezvoltarea normelor care să permită atingerea acestor obiective, împreună cu profesioniștii din domeniul oncologiei.

Ministerul Sănătății susține că a realizat pași importanți prin introducerea a 21 de molecule noi pentru pacienții oncologici în anul 2022 și va continua acest lucru încă de la începutul anului 2023, iar politica de prevenție a primit un sprijin semnificativ prin posibilitatea decontării vaccinului HPV în cursul acestui an. Dotarea centrelor de radioterapie a fost realizată în ritm accelerat în anul 2022 în șapte mari orașe din România. De asemenea, un institut regional la Timișoara și secții noi în alte spitale din țară au fost selectate pentru a fi finanțate în cursul acestui an prin PNRR.

„Reușita implementării Planului Național de Combatere a Cancerului are nevoie de resurse umane calificate și de resurse materiale, de parteneriate și de sustenabilitate pe termen mediu și lung.
Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi controlată dacă prevenția, diagnosticul precoce și accesul la terapie sunt nediscriminatorii pentru întreaga populație, indiferent de mediul de proveniență”, transmite Ministerul Sănătății.

Cetățenii au făcut o serie de observații la mesajul de pe pagina de Facebook a ministerului și spun, de pildă, că există încă persoane care nu își permit sau nu au acces la analize anuale sau ecografii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu