Închide

Ministerul de Interne: 15.000 estimați la Nicula în Cluj, cea mai mare asistență din țară

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 11, 2017 0 328

Sărbătoarea de la mănăstirea Nicula de la Cluj e cea mai de amploare din țară marți, conform estimărilor Ministerului Administrației și Internelor – iar în total în țară sunt sute de astfel de manifestații.

În 15 august sunt programate în țară aproximativ 600 de manifestări religioase sau culturale. Manifestări religioase de amploare vor fi organizate la mânăstirea Nicula din județul Cluj, unde se estimează participarea a aproximativ 15.000 de persoane, în localitatea Sâmbăta de Sus din județul Brașov și la Mânăstirea Tismana din județul Gorj, unde e estimată o asistență de câte aproximativ 10.000 de persoane.

 

Amintim, jandarmii au anunțat deja că vor disloca nu mai puțin de 250 de persoane în zona mănăstirii marți și cu două zile înainte de sărbătoarea de la Nicula, pentru a descuraja incidentele; acestora li se alătură și polițiști și medici pe ambulanțe.

În ultimii ani asistența la slujba de la mănăstirea de la Nicula a numărat zeci de mii de persoane: anul trecut, de exemplu, asistența estimată a ajuns la 30.000; mulți vin chiar pe jos, zeci sau sute de kilometri, într-o tradiție ce are loc în fiecare an de câteva secole, de când în tradiția populară a apărut ideea că icoana de aici ar fi făcătoare de minuni. În afară de pelerinajul făcut pe jos până la mănăstire, ajunși aici mulți dintre enoriași înconjoară biserica în coate și genunchi și așteaptă la coadă zeci de minute ca să poată să se închine icoanei și să o sărute.

Icoana despre care credincioșii spun că face minuni a fost pictată în 1681 de un preot ortodox din comuna Iclod, la cererea unui nobil român din Nicula, Ioan Cupșa, ce  a donat-o apoi bisericii sătești. Se spune că în 1699 icoana a lăcrimat câteva săptămâni la rând iar, de atunci, icoana e cunoscută ca făcătoare de minuni iar ei i se închină, anual, mii sau după caz zeci de mii de pelerini.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu