Închide

Mihai Boldijar, director Bosch România: „În zona Clujului avem punctul central al investițiilor”

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 18, 2021 1 416

 

Grupul german Bosch, furnizor de tehnologii și servicii, și-a inaugurat în această săptămână șantierul pentru o a doua clădire pentru centrul de inginerie de la Cluj. La Jucu, grupul are în lucru extinderea producției cu încă o hală. Zona Clujului e acum punctul central al investițiilor, spune Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România, într-un interviu publicat de Economedia.ro.

Bosch a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent, arată datele financiare anunțate de grup.

Boldijar a vorbit despre măsurile luate de companie, pentru a face față crizei. „În primul rând, am luat toate măsurile care s-au impus la izbucnirea pandemiei. Mă refer la regulile și măsurile de siguranță sanitară, cele impuse la nivel național, dar și cele venite la nivel de grup, pentru a fi siguri că angajații sunt în siguranță, că nu vom avea focare interne de infectare. Și nu am avut. Cazuri izolate au fost”, a spus Boldijar.

„Ca activități, noi avem o dată partea comercială. Aceasta s-a desfășurat cu mare intensitate în online. Toată activitatea de comerț a produselor pe care le-am avut pe piață, în rețeaua de dealeri, s-a desfășurat cu mare intensitate în online. O altă treabă pe care am făcut-o a fost să avem asigurată logistica. Asta e foarte important în asemenea condiții, trebuie să ai stocuri necesare pentru a evita blocajele care se produc în logistică. Când am văzut că lucrurile iau o turnură negativă, am suplimentat stocurile de aici și am putut liva ulterior către rețeaua de dealeri. Am mers pe rezerve și am forțat foarte mult online-ul, pentru că așa a fost natura lucrurilor. În ceea ce privește cealaltă activitate a noastră – cea de inginerie – centrul s-a putut replia foarte repede și să treacă la munca de acasă. Am  avut anterior acestei pandemii niște sisteme și aveam implementat acest mod de lucru. Noi lucrăm în echipe internaționale, în colaborare, aveam nevoie de acest sistem și înainte, așa că a fost simplu să ne adaptăm”, a mai spus directorul Bosch.

O parte dintre angajați au fost în șomaj tehnic. „Ne-a ajutat și statul, cu măsurile de șomaj tehnic. A ajutat acel kurzarbeit pe care l-am fi dorit a fi implementat la începutul pandemiei. Șomajul tehnic implementat de stat, acel sprijin, ne-a ajutat să trecem perioada aceea grea. Acum avem o lege a kurzarbeitului și la noi și în alte țări, dar sperăm să nu mai ajungem acolo, să nu mai avem nevoie de ea. Am avut o perioadă în care am echilibrat aceste schimburi, în funcție de cerința pe care am avut-o la momentul respectiv. Cererea scăzuse, clar! Am reușit cumva, cu toate măsurile astea, să mergem înainte. Faptul că am avut stocuri, că nu am avut infecții să trebuiască să oprim producția, șomajul tehnic, toate astea ne-au ajutat să trecem peste acea perioadă, iar din iunie chiar am început să ne revenim”, a spus Boldijar.

Acesta a subliniat importanța continuării campaniei de vaccinare. Compania a deschis pe platforma de la Jucu, în cooperare cu autoritățile, un centru de vaccinare. Procentul de vaccinare e undeva la 30-40%, dintre cei care lucrează direct la fabrică, la Cluj.

„Am promovat cât am putut de mult vaccinul. Dar nu se poate impune și nici nu vrem asta, dar trebuie să facem cumva să promovăm mesajul că aceasta e singura soluție care să ne scape de pandemie. Trebuie să ajungem la acel punc critic de procent de vaccinare”, consideră Boldijar. „Va fi bine dacă facem un efort comun – și corporațiile, și autoritățile, și societatea – dacă toată lumea mai face încă un efort să ajungem la un procent de vaccinare care să ne ajute să avem un nivel de liniște în viitor. Mai trebuie făcut un efort, dar acesta ar trebui făcut acum, înainte să vină valul 4”, completează directorul Bosch.

Deocamdată, compania nu are alte șantiere în țară. „E o perioadă în care deciziile de invesiții sunt reconsiderate. Având în vedere că avem două proiecte în lucru aici, ne concentrăm deocamdată pe finalizarea acestora. La Jucu (parcul industrial Tetarom III din Cluj, n.red.) terminăm cea de-a treia hală și recent am început șantierul la centrul de inginerie. În zona Clujului avem punctul central al investițiilor. Momentan mergem cu ele”, a mai spus Boldijar.

Citiți AICI interviul integral

Compania are nevoie în continuare de angajați în județ. „La Cluj, sunt mai multe posturi vacante la Jucu (unde e fabrica) decât pentru centrul de inginerie. Dar și Cluj-Napoca e un bazin mai mare de angajați. Eu sper să ajungem în momentul în care România să înceapă să atragă forță de muncă din străinătate”, spune șeful Bosch România.

 

Un comentariu

  1. Am lucrat in Bosch Australia inpreua cu sotia
    22 de ani tehnician in Laborator si Auditor, in sectie, am vizitat mai multe companii mari in domenul constructiilor de masini, Ford, Holden, Nisan si numai, pot sa spun ca Bosch este una din cele mai serioase si stabile companii in domeniul auto, are o gama larga de produse de la semiconductori pina la computere, generatoare etc!
    Sunt bucuros ca sa deschis sectie in Juc!
    Incercati sa va angajati, o sa aveti un viitor si un venit bun, uni chiar un servici pe viata va doresc succes. Doamne ajuta!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.