Închide

Metafora „clujenilor împușcați”. După zăpadă vin mizeria și praful. Primăria face paradă cu clasicele „somații”

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 25, 2015 0 696

Iarna clujeni sunt consamnați să înoate în mizerie. După iarnă, în oraș situația este și mai dezastruoasă: mizeria și praful sunt la ele acasă pe domeniul public din Cluj-Napoca. Un consilier local a introdus anul acesta metafora „clujenilor împușcați” pentru a reflecta situația în care se află salubrizarea străzilor din oraș. Acum primăria face inspecția utilajelor și amenință cele două firme cu sancțiunile dacă străzile nu arată „lună” până de Paști.

Un consilier local a atras atenția edilului încă de la începutul anului că primăria e depășită de situație după fiecare iarnă când funcționează metafora „clujenilor împușcați” care sunt condamnați să înoate în praf și mizerie pe toate străzile din oraș. Consilierul PSD Irimie Popa atrăgea atenția că, deși orașul se uită cu superioritate la București sau la alte orașe din țară care doresc să fie Capitale Europene ale Culturii, nu învață nimic de la aceștia, mai ales în ceea ce privește curățenia pe domeniul public. După perioada de iarnă, în Capitală sau în alte orașe, asfaltul este negru, semnala consilierul. Clujenii sunt consamnați să înoate în mizerie și e jenant pentru o municipitalitatea care se vrea în Europa înaintea altor municipalități”, sublinia consilierul cerând primăriei să schimbe modeul în care se face deszăpezirea dar și cutățenia de primăvară.

Un alt consilier local (Dan Tarcea de la PNL) propunea tot anul acesta un proiect pilot pe 20-30 de străzi privind impunerea parcării în anumite intervale orare, în așa fel încât să existe șanse reale ca mașinile de salubrizare să intre real în teren până la bordură și să curățe mizeria de pe străzi.

Și încă un consilier local (Ioan Bîldea – PNL) a cerut recent programul de curățenie la bordură, semnalând că praful și mizeria din oraș s-au cam adunat iar firmele ar cam trebui să spele și carosabilul din municipiu.

solicitare

 

Să se șamponeze străzile!

Reprezentanți ai firmelor de salubritate spuneau că nu este cazul și că pot face cutățenie la bordură, cu condiția ca clujenii să respecte programul afișat pe indicatoare în oraș și să-și mute mașinile. De altfel, mașinile parcare erau impedimentul în calea curățării arterelor din perspectiva firmelor. În schimb, oamenii se plâng că, deși își mută mașinile, se trezesc cu amenzi de la poliția locală pentru că în oraș sunt locuri de parcare insuficiente și ajungi să-ți muți mașina pe locul alcuiva sau pe trotuar. Apoi cetățenii reclamă că, deși se face curățenie la bordură, aceasta nu este eficientă și praful rămâne în oraș. Alții au propus chiar spălarea străzilor cu șampon așa cum se întâmplă în alte orașe din țară unde nu este aceeași mizerie ca în Cluj-Napoca.

Până la Paștele…asta

Pentru că urmează sărbătorile pascale, administrația locală a scos de la naflalină vechile amenințări cu amenzile pentru cele două firme de salubritate. La o zi după ultima cerere a unui consilier local, adică astăzi, edilul Emil Boc anunță pe pagina oficială de Facebook, cu foto, că a scos firmele de salubrizare din oraș la raport. Și le-a somat să facă lună în Cluj-Napoca până la sărbătorile pascale.

Vorbim de Rosal Grup și Brantner Vereș care în prezent salubrizează domeniul public din oraș, pe prelungire de contract, fără licitație, având în vedere că primăria nu a reușit să finalizeze procedura lansată în acest sens în 2013. Noua licitație pentru concesiunea salubrizării pe domeniul public, pe opt ani și miză de 30 de milioane de euro a fost anulată și urmează să se reia în 2015.

„Nemulțumit de starea curățeniei din oraș, am dispus verificarea dotării cu utilaje în materie de curățenie a firmelor de salubritate. Am constatat deficiențe și am avertizat companiile de specialitate – firmele au termen până la Sărbătorile de Paște să recupereze toate întârzierile în materie de curățenie în oraș, sub rezerva sancțiunilor pecuniare”, arată primarul pe pagina sa oficială de Facebook.

Praful se mătura de zor cu o seară înainte de ziua somațiilor

Posibil somate dinainte să-și aducă utilajele la control în fața edilul Emil Boc, firmele de salubrizare lucrau de zor marți seara la împrăștierea prafului în cartiere. În Grigorescu, în tura de noapte, angajați ai Rosal măturau cu măturoiul carosabilul de pe Mirăslău. Plus trotuarele. Pe strada Brâncuși, în urmă cu câteva săptămâni, un pluton de curățeni lucra chiar și pe ploaie aproape de varianta Fagului-Bună Ziua.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.