Închide

Medicii de familie și părinții de bebeluși se plâng de lipsa unor vaccinuri. Probleme și la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 03, 2023 0 135

Sute de bebeluși din România nu beneficiază în prezent de vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), care ar trebui efectuat de medicii de familie. Ministerul Sănătății nu a achiziționat cantitatea necesară la timp, scrie Europa Liberă.

Părinții care au sunat la sfârșit de decembrie pentru programarea la vaccinul ROR în ianuarie, când bebelușii lor împlineau un an, au aflat că nu există un astfel de vaccin la medicul de familie și au fost chemați în ianuarie.

Medic de familie la Cluj-Napoca, Emilia Costiug spune că mai are ROR pe stoc, dar nu știe pentru cât timp și dacă va mai primi.

„Lispa vaccinurilor se întâmplă în funcție de ritmicitatea achizițiilor pe care o face Ministerul Sănătății. Sigur că se știe care este numărul estimat de nașteri în fiecare an și în funcție de asta să faci o estimare a necesarului de vaccinuri. Anul ăsta am avut și situația cu copiii refugiați din Ucraina, care au trebuit și ei incluși în sistem, dar nu cred că acest lucru a bulversat atât de tare stocurile încât să fie asemenea disfuncționalități în fluxul de achiziție”, spune Emilia Coștiug.

Din cabinetele medicilor de familie de la Cluj lipsesc însă alte vaccinuri sau nu sunt suficiente.

Medicul susține că prin lipsa vaccinurilor, Ministerul Sănătății îi pune și pe ei într-o poziție proastă.

„Hexacima și Hexavalentul, foarte important pentru prevenția tetanusului și difteriei, îl primim procentual sau lipsește din cabinetele medilor de familie. Antipneumococicul, un vaccin important pentru prevenția otitei, meningitei, iarăși îl primim procentual sau nu îl primim. De asta e și foarte greu să faci o programare a vaccinării, noi vorbim cu părinții, le spunem despre importanța vaccinării, dar dacă ei nu văd și importanța acordată de autorități, atunci cum pot eu să îi mai conving?”, se întreabă Emilia Coștiug, care spune că în aceste condiții e foarte greu de gestionat programul național de vaccinare, conchide Europa Liberă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu