Închide

Medic chirurg din Cluj, director de spital:”Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e dreptul lor!” / „E frustrant să vezi că sunt persoane care nu cred că există virusul. Medicii fac o muncă supraomenească”

SănătateTop News by Catalin Suciu - iul. 13, 2020 0 1536

Un director de spital din Cluj-Napoca le cere autorităților schimbarea metodologiei de testare Covid-19.  Medicul chirurg Daniel Deceanu, director medical la spitalul CFR din Cluj, spune că toți pacienții trebuie testați obligatoriu, nu doar cei care se încadrează în „definiția de caz”.

Doctorul consideră că bolnavii au nevoie de toate serviciile medicale de care beneficiau și înainte de pandemie, fiindcă „există cazuri cu unele afecțiuni care au galopat în această perioadă tocmai fiindcă oamenii nu au avut acces în spitale”.

Medicul Daniel Deceanu acuză lipsa serviciilor medicale față de pacienții cu alte patologii, cei care n-au avut luni de zile acces la serviciile medicale:

Trebuie schimbată metodologia, așa încât să fie toată lumea testată când vine la spital. Sunt mulți bolnavi care nu au avut acces la servicii medicale și nu e normal. Asta ar însemna o oarecare normalitate. În plus, oamenii plătesc servicii medicale la stat și e dreptul lor să beneficieze de tratamente. Iar cei care vin în spital, indiferent dacă au sau nu simptome, să fie toți testați. Lăsați spitalele să funcționeze, dar testați pe toată lumea, iar cei pozitivi să fie transferați la unitățile care tratează Covid”, spune medicul.

Intervențiile chirurgicale au fost interzise pe perioada stării de urgență. S-au operat doar urgențele cu pericol letal, acele afecțiuni care pun în pericol viața: „cancerul nu e periculos?”

La CFR, spitalul unde există un singur medic oncolog, Anca Mihailov, au primit asistență 175 de pacienți în perioada 15 mai – 1 iulie.

Doctorii fac o muncă supraomenească în condițiile date. Anca Mihailov, medicul nostru oncolog, singurul din spital, a tratat în perioada 15 mai – 1 iulie 175 de bolnavi cu cancere. Un singur om. E dificil pentru toată lumea, e dificil și pentru medici, e foarte greu și pentru pacienți. E frustrant să vezi că sunt persoane care nu cred că există virusul, sau că e ceva banal, că totul este o manipulare, o conspirație mondială sau mai știu eu ce. Ce să spună medicul care lucrează în condițiile acestea dificile în fiecare zi? Ce-ar putea să mai spună dacă citește aberații de acest fel?”, adaugă doctorul.

Cum își revin spitalele după încheierea stării de urgență?  Ne adaptăm condițiilor, deși e dificil. Imediat după aparenta redeschidere am operat, am avut intervenții. Nu vreți să știți ce înseamnă. În combinezon, cu mască, cu trei straturi de echipament așa încât să nu îți ajungă nimic la piele, să nu rămână nimic descoperit. Mi s-a făcut rău. La prima operație mi s-a făcut rău, aveam nivelul de oxigen din sânge la 80 și normal ai nevoie de 96. Am văzut că multă lume nu vrea să înțeleagă ce efort depun medicii. Este problema lor, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că acest virus există, e dovedit clinic. Văd tot felul de fabulații peste tot. Că e conspirație, că e nu știu ce prostie. Nu, este prezent, se transmite și este periculos.

Spitalul CFR nu are nici un caz confirmat de Covid-19 în rândul pacienților sau în rândul personalului medical. Au fost cazuri, dar izolate rapid, iar pacienții trimiși către spitalele Covid:

Se fac analize la plămâni, iar când se constată afecțiune pulmonară se trimite automat pacientul în izolare. Am avut cazuri unde, la CT, s-au văzut afecțiuni pulmonare. Pacientul e izolat automat. Nu avem cazuri în spital, nu este personal medical infectat și nu sunt nici pacienți. Deocamdată, desigur. Dar trebuie testat foarte mult. Testați toți pacienții care vin și au nevoie de servicii medicale. Toți! Este dreptul lor, plătesc asigurări de sănătate, repet. Noi suntem un spital mic, dar până acum ne-am descurcat, deși e foarte greu.”

Mai multe pe G4media.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare