Închide

Mărturia unui medic clujean detașat la Suceava: Pregătiți-vă pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi și 10 ventilatoare pe cine intubăm? Vom avea cu toții pierderi

Sănătate by Actual de Cluj - apr. 09, 2020 0 2996

Un medic militar clujean care a ajuns zilele acestea la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România, povestește, într-un mesaj făcut public, cum se văd lucrurile „pe partea cealaltă”, acolo unde sunt izolați și îngrijiți, în spital, pacienții infectați cu noul virus. Medicul mărturisește că „sentimentul cred că seamănă cu ceva ce ai putea să simți după ce ești răpit de o specie extraterestră”.

Mărturia îi aparține lui Mihai Mărginean, medic militar de anestezie-terapie intensivă din Cluj, detașat în această perioadă la Spitalul Județean din Suceava, care a fost pus sub conducere militară, arată hotnews.ro.

Pe colegii săi medici, doctorul clujean îi sfătuiește să se pregătească pentru „decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare… pe cine intubăm?”

Pe cei de acasă, medicul militar de la Suceava îi avertizează că „vom avea cu toții pierderi” și le transmite că: „Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipa când vor fi nume. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plângeți dar nu îl veți găsi pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la incercare esența noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să vă sfătuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta.”

În ceea ce privește lipsurile din spital, medicul militar atrage atenția că cea mai mare problemă rămâne lipsa personalului medical, în condițiile în care pacienții care vin sunt tot mai mulți: „Toată știința e bună, dar daca ești doar unul (+2 asistente +1 infirmiera) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduită medicală oarecum adecvată sau pertinentă este doar o fantezie. Este imposibil să ai o atitudine pro-activă, va trebui să te mulțumesti mereu cu o atitudine reactivă. Vei fi mereu cu cațiva pași în spate. Pentru că activitatea se desfășoară în echipamente de protecție incomode, perioada în care pot sa stai în ICU (terapie intensivă – n.red.) e limitată. Și nimeni nu poate sta mereu acolo. Așadar fiecare vede pacienții poate o dată la 36 de ore. Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienți noi.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare